8 nebezpečných potravin, na které byste si měli dát pozor
Některé potraviny obsahují složky, které můžou škodit lidem s různými nemocemi. Proto byste si měli před konzumací zjistit, co vlastně jíte I zdánlivě zdravé jídlo může být pro vás nebezpečné.
1. Sýr
Spousta druhů sýra, jako například čedar, ementál, hermelín, ale i eidam, obsahuje tyramin. Ten je velmi nebezpečný pro osoby, které trpí Parkinsonovou chorobou. Pokud si ale dopřejete sýr z čerstvého mléka, může obsahovat listerii.
2. Smažené přílohy
Brambory, rýže a nudle jsou potraviny bohaté na sacharidy a neměly by se tedy dlouho smažit Uvolňují se z nich totiž akrylamidy, které způsobují rakovinu. Akrylamidy obsahuje také müsli, cornflaky či brambůrky.
3. Lněné semínko
I přes to, že je normálně lněné semínko zdravé a pomáhá trávení, ve větším množství našemu tělu škodí. V žaludku se totiž rozmělní a vznikne tak linamarin. To je látka, která uvolňuje kyselinu kyanovodíkovou. Bohatě stačí dvě lžíce lněných semínek denně.
4. Mléko
Nebezpečnou potravinou je také mléko. Alergií na něj trpí 15 % Čechů. Chybí jim totiž enzym, který štěpí laktózu obsaženou v mléce. Mléčné bakterie v tlustém střevě jsou navíc živnými látkami pro střevní bakterie To způsobuje bolesti žaludku a průjem.
5. Víno
I přes to, že spousta z nás si dopřává víno skoro denně, nemusí sednout každému. Jen malý doušek vína může způsobit bolesti hlavy. Obsahuje totiž kyselinu, která se do vína dostává při sycení.
6. Lesní plody
Toto ovoce může hodně potrápit alergiky. Maliny, borůvky, ostružiny a jahody obsahují kyselinu salicylovou. Alergikům může způsobit astma, žaludeční nevolnost nebo svědivost.
7. Ryby
I přes to, že jsou ryby zdravé, můžou obsahovat nebezpečné látky jako dioxin, DDT apod. Je to způsobeno znečištěnými vodami a nikdy nevíte, kde byla ryba vylovena. Pokud ryby jíte hodně, může vám to způsobit nevolnost, nervové poškození a dokonce i halucinace.
8. Grilované maso
Grilovat si maso na zahradě také není úplně bezpečné. Když totiž tuk z masa kape na rozpálené dřevěné uhlí, začnou se uvolňovat polycyklické sloučeniny aromatů. Ty se prostřednictvím trávicího traktu mohou dostat do ledvin a jater. A to způsobuje nádorová onemocnění. Lepší je tedy grilovat na alobalu.