1 rohlík a 7 koleček salámu. Za tohle platíte! Do koruny jsme rozebrali snídani v Praze za 225 korun
Pro mnohé je menu Česká snídaně, která nedávno vzbudila poprask na internetu, gastroodpadem, který rozhodně nemůže stát zmiňovaných 225 korun. Pro jiné jde naopak o snídani, která je připravena z kvalitních surovin a klidně by mohla stát mnohem více... Kde je pravda?
Pro představu, skladba takového menu je celkem jednoduchá: Jde o 1 kus rozříznutého rohlíku, kousek másla s pažitkou, 7 koleček turistického salámu, 4 plátky sýra a lžíci nakládané zeleniny v mírně sladkokyselém nálevu. Za takovou radost na talíři zaplatíte 225 korun.
Ve středu se redaktor eXtra.cz vydal otestovat do Esky jejich snídaňovou nabídku. Po našem článku se nám z Esky ozvali, aby se k věci postavili čelem. Pozvali nás k sobě do restaurace, aby nám ukázali, proč jejich snídaně mají vyšší cenu. Redaktor tedy jejich kontroverzní menu rozvrtal do koruny.
Vedení restaurace překvapivě odhalilo, co všechno za své peníze dostanete. "Skladba snídaně pochází výhradně z kvalitních surovin. Veškeré pečivo si pečeme sami. Trouba jede na plný výkon 22 hodin denně. Přes noc se peče sladké pečivo, přes den především chléb a ostatní, vše je ráno k odběru čerstvé. Turistický salám bereme z firmy Amaso, kde vědí, ze kterých zvířat maso pochází, jak žila, dohlíží na jejich výkrm i porážku. A sýr odebíráme z Farmy Bláto. Zeleninu si rovněž nakládáme sami," upřesnil manažer restaurace David Marek s tím, že náklady na snídani 85 korun jsou jen v surovinách. Do ceny snídaně se totiž musí promítnout i ostatní fixní náklady jako třeba mzdy zaměstnanců, nájemné, elektřina a další. Čistý zisk na snídani je prý 15 procent z ceny.
V restauraci se rozhodli na požadavek reportéra eXtra.cz netajit ani náklady na jednotlivé položky ze snídaně nazvaná Česká snídaně, která mnohé komentující na internetu rozladila.
Ovocná směs (čaj): 14,50 korun,
Čalamáda (zelenina na talíři): 13,50 korun,
4 plátky sýra (Farma Bláto) - 55 g: 16,70 korun,
Máslo Eska (vlastní výroba): 10,50 korun,
Rohlík (vlastní výroba): 12,80 korun,
Salám Turista (Amaso) - 45 g: 16,80 korun,
Celkem: 84,80 korun bez DPH.
Restaurace evidentně nikoho nešidí, ale pracuje na principu kvalitních surovin a svobodné volby hosta. Redakce eXtra.cz přesto oslovila i známého podnikatele a porotce ze soutěže MasterChef Marka Raditsche, co si o takové snídani za 225 korun myslí. A byl z cen Esky poněkud zaskočen. "Upřímně si myslím, že to tolik nestojí. Čaj je podle mě v nákladech tak za 4 koruny. Neznám kompletně provozní náklady, ale nevěřím tomu. Podle mě čistý zisk je mnohem vyšší. Tím nechci útočit na kolegy, jen si myslím něco jiného," řekl eXtra.cz zkušený podnikatel Marek Raditsch.
Co myslíte, je snídaně z Esky, která na internetu vyvolala velmi emotivní diskuze, předražená, nebo si skutečně kupujete kvalitu za dobrou cenu?