12 jídel, kterými maminky ubližují svým kojencům! Dámy, toto jim opravdu nedávejte
Dámy, když budete kojencům dávat k jídlu tyto potraviny, zaděláváte jim na velké zdravotní problémy.
1. Citrusy
Jasně, takový pomeranč nebo citron mají hodně vitaminů. Ale pro malé děti mohou být citrusy nebezpečné a mohou vyvolat silnou alergickou reakci. Odborníci radí, že ideální doba pro první seznámení s citrusy je kolem jednoho roku věku. Ale jedním dechem dodávají, že je nutné začít opatrně - doslova po kapkách. Podrobnou analýzu najdete ZDE
2. Mléko
Kravské mléko (mléčná bílkovina) opět patří mezi silné alergeny. Lékaři doporučují dávat kravské mléko dítěti až od dvou let. Alergie na kravské mléko je u dětí velký problém. Alergologické testy nejsou průkazné a výsledky bývají často zkreslené, ať už falešně pozitivní či negativní. Více k celé problematice kravského mléka a kojenců najdete ZDE
3. Vejce
Opět velmi silný alergen. A to někdy stačí opravdu jen olíznout skořápku a problém je na světě! Nejčastějším vyvolavatelem alergie na potraviny jsou bílkoviny kravského mléka, méně často vaječného bílku, u starších kojenců se přidávají ještě bílkoviny mouky a sóji - detailní názor lékařů najdete ZDE
4. Ořechy
.
Dát kojenci ořech? To může opravdu jen šílenec. Jenže ořechy jsou v pečivu a matky si to často neuvědomují. Pozor na to! Nebezpečnou alergickou reakci umějí vyvolat třeba oblíbené burské oříšky. Názor odborníků na ořechy najdete ZDE
5. Rajčata
Syrové rajče ze zahrádky? Dětem ho nedávejte. A už vůbec jim nedávejte chemicky ošetřené rajče ze supermarketu. Rajče může vyvolat takovou reakci na dětské pokožce, že vaše miminko pak bude vypadat jako spálené horkou vodou - více najdete ZDE
6. Cibule a pórek
Platí tu to samé jako v případě rajčátek. Prostě to miminku raději dávat nezkoušejte.
7. Rohlíky
Miminko žužlající rohlík a housku je sice roztomilé, ale jde mu o zdraví. Pšeničná mouka obsahuje lepek a u dítěte se může vyvinout nemoc zvaná celiakie. Velkou odbornou studii publikovali švédští lékaři už v roce 2002 - najdete ji ZDE
8. Piškoty
Platí to samé jako u rohlíku. Kromě pšeničné mouky obsahují piškoty také vejce a cukr. Musíte to svému miminku opravdu dávat? Velkou studii o vlivu mouky na kojence najdete ZDE
9. Cukr
Cukr je prostě jed. Do dětského těla nepatří - názor odborníků na sladidla najdete ZDE
10. Med
Ano, med je lepší než cukr. Ale obsahuje stopy pylu. To znamená, že své miminko opět můžete ohrozit alergeny. Pokud vás zajímá, co si o medu myslí lékaři, podívejte se ZDE
11. Kakao
Je to silný alergen, ale alergie na něj je poměrně vzácná. Dítě se první měsíce života bez kakaa jistě obejde. Kakao je bohaté na obsah dráždivých látek, tzv. biogenních aminů, které vyvolávají silné svědění.
12. Syrová zelenina ze supermarketu
Když vidíte uprostřed ledna nádherný salát a cukety, tak si buďte jistá, že z domácí zahrádky to nebude. Tohle vyrostlo někde v Maroku ve skleníku a má to v sobě tolik zákeřných látek, že se téhle lákavě vypadající zelenině raději vyhněte obloukem - odbornou studii najdete ZDE