5 nejděsivějších večerek Česka: Mrtví hlodavci, zkažené jídlo a nehorázný binec
Státní zemědělská a potravinářská inspekce si opět došlápla na hojně rozšířené večerky po celém Česku. V některých se ani nestačili divit, co všechno v jejich útrobách našli. Inspekce je samozřejmě zvyklá na nějaké drobné přestupky týkající se pořádku a požadavků na skladování potravin.
Co ale objevila tentokrát by zvedlo žaludek i otrlému jedinci. Nevyhnul se jim pohled na mrtvé hlodavce, myší trus, různé škůdce nebo plíseň na potravinách. Nenakupujete náhodou v těchto hororových večerkách?
- 1. Večerka Palla
- 2. Potraviny Nguyen Thanh
- 3. Večerka Viet Thinh Ngo
- 4. "OVOCE ZELENINA U Pepíčka"
- 5. Maloobchod Sound Attack
Při pohledu na fotky, které pořídila inspekce ve večerce Palla v Brně se udělá nevolno snad každému. Provozovna v ulici Fryčajova 3/7 byla uzavřena na konci září tohoto roku, a to hned z několika nepříjemných důvodů.
Nejenže inspektoři objevili zanedbaný úklid v podobě nečistot na podlaze a stěnách, ale dostalo se jim nepříjemného zjištění, že se v prostorách obchodu objevují hlodavci živí i mrtví včetně jejich trusu. Veškeré prostory byly natolik znečištěné, že inspektoři museli provozovnu uzavřít.
V současné době je sice již opět otevřená, ale fotky z původního stavu v galerii stojí opravdu za to.
V Čelechovicích na Hané se nachází prodejna Nguyen Thanh, ve které státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila velmi závadné potraviny. Prodavači nabízeli suroviny, které měly prošlou dobu spotřeby. Například u anglické slaniny objevili hned několik problémů.
Výrobek zapáchal po kažení a měl lepkavý povrch. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Výrobek měl prošlé datum použitelnosti. Na povrchu unčovské klobásy se vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Výrobek zapáchal po kažení a měl svraštělý a lepkavý povrch.
Podobně skončil šunkový zauzený salám, na jehož povrchu se vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Výrobek zapáchal po kažení a měl svraštělý a lepkavý povrch.
Večerka v Chrastavě byla uzavřena začátkem listopadu a doposud není znovu otevřená. Není se ale čemu divit. Inspekce zjistila velmi závažné porušování předpisů. V prodejně bylo zjištěno výrazné znečištění všech prostor, nečistoty na stěnách i na podlaze.
Dále se objevilo riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor a velikost či uspořádání prostor pro skladování potravin neumožňovaly správnou hygienickou praxi. Navíc v době kontroly probíhala v obchodě rekonstrukce.
Tato prodejna patrně již nikdy neotevře. V Rynolticích provozovatel ukončil činnost této provozovny, protože inspekce objevila nedodržování předpisů nutných k provozování maloobchodu.
V obchodě nebyl zajištěn přístup teplé vody pro očistu rukou, vyskytovaly se plísně na stěnách a byl velmi zanedbaný úklid. Dále pak nečistoty na regálech či zařízeních, hromadění odpadů nebo poškozené stěny.
Prostory provozovny byly využívány i pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin. Následně bylo shledáno riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor a nezajištění odvozu potravinářského odpadu.
Večerka byla sice uvedena opět do provozu, ale až po třech měsících v polovině října. V bystřickém maloobchodě byl následně zjištěn výskyt hmyzích škůdců, netekoucí voda, plísně na provozovně nebo výrazně zanedbaný úklid.
Veškeré informace poskytl portál Potraviny na pranýři.