5 největších sr***k, co kdy uvařil Jirka Babica: Klikejte pouze na vlastní nebezpečí!
Pan Jiří Babica je legendou české gastronomie. Sice lépe brousí hrany lyží, než vaří, ale bohužel jeho počiny vysílá nejsledovanější česká televize, takže je těžké jeho výtvorům utéct. Během natáčení pořadu Babicovy dobroty vznikla řada receptů, které nedají spát nikomu, kdo má zbytky zraku a chuti. Podívejte se s námi na přehled největších hnusů z vařečky pana B.
Cibule s rizotem
V téhle dobrůtce smícháte pytel cibule s co největším množstvím co nejlevnější rýže a nakonec to zalijete červenou kejdou. Před tím, než to vložíte všechno do trouby, řekněte si Jirkovo heslo: „Dali jsme tam toho hodně, takže to bude dobrý.“ Až to budete vytahovat ven, třeba to fakt dobrý bude. Anebo ne. Skoro jsme zapomněli na to nejdůležitější. Jiří se zásadně řídí heslem „když nevíš, co s tím, tak tam nasyp sejra“ – takže i v tomto případě na vzniklý blob nasypeme tunu sýra. Jako přílohu doporučuje eXtra.cz dva endiarony.
Omeleta
Člověk by skoro řekl, že nelze pokazit nic na jídle, při němž se na pánev nahází vajíčka a pár minut nato se mají vytáhnout. Jiří je ale mistrem svého oboru a bere i tam, kde ani smrt nebere. V jeho podání tak omeleta připomíná spíše eintopf. Dejte na pánev slaninu (ale pozor, vejce nesolte, SLANina je přece dost SLANá!), přidejte vše, co je po ruce, a pak to všechno vložte do trouby. Po 10 minutách máte hotovo. Akorát radíme zapíjet olejem, ať to pěkně klouže. Jirka říkal, že s olejem se nikdy nešetří.
Tymiánové brambory
Tenhle recept je pro Jirku typický, zbyl mu totiž tymián, a tak se rozhodl vykouzlit tymiánové brambůrky. „Tymiánový brambory dělám proto, že mám tymián. Kdybych měl majoránku, byly by to majoránkový brambory.“ Nevěříme, že tohle Jirka vařil střízlivý. Mluví o nějakých lítajících Řecích a snaží se nás přesvědčit, že jde o výbornou přílohu k typicky řeckému jídlu – špenátu s žampióny. Po několika desítkách minut dlouhém smažení nám vznikne „lehké zdravotní jídlo“, které samozřejmě posypeme sýrem. Mňam!
Vyprošťovák
Geniální lék na každou kocovinu, to je přece zelí, to každý ví. A úplně nejlepší nápad je, když vás ráno bolí hlava, udělat si zelí podle Jirky B. Je to jednoduché. Vezměte klasické čínské zelí, osolte jej a vložte na 4 dny do lednice. Je úplně jedno, co následuje po tom, co se zelí odleží, protože během toho čtyřdenního čekání vás bolest hlavy zaručeně přejde.
Avokádový burger
Základ na tento recept seženete v každém pekařství. Důležité je přijít co nejblíže k večeru, když už je pečivo pěkně seschlé, abyste náhodou nekoupili na vaření čerstvou housku. Pak hodíte housku na pánev, kde ji do bezvědomí smažíte spolu se sýrem. Nakonec na to naaranžujete lístek ledového salátu a naházíte směs avokáda a rajčat. Housku během svého vaření moc nehlídejte, čím černější bude, tím lepší. Samozřejmě. To, že i turistická třída v Air Uganda podává větší delikatesy, je přece všem jedno.
Zmíněná pětice největších prasáren je podle nás důkazem toho, že hlavním sponzorem pořadu jsou výrobci projímadel. Neztrácejme ale naději. V posledních dílech se Jiří věnuje více product placementu než vymýšlení svých originálních receptů a dá se očekávat, že Babicova produkce bude v tomto trendu pokračovat. Máte tak unikátní možnost pozorovat, jak se ze zábavného pořadu stává teleshoppingový spot. Jsme svědky toho, jak se přepisuje historie.