5 skutečností, díky kterým si už u McDonaldu nedáte ani hranolek!
Hranolky, hamburgery, cheeseburgery... A ta jejich zmrzlina? Mňam, říkáte si při představě jídelníčku nejznámějšího fastfoodového řetězce na světě.
Tohle je ale 5 věcí, díky kterým si svou oblíbenou dobrotu snad příště odpustíte a svým dětem už Happy Meal koupíte jen za trest.
1) Nadýchané pečivo
Víte, proč jsou bulky hamburgerů od "Meca" jako pýchavka? Obsahují síran amonný, což je taková veselá chemikálie určená například k hubení hmyzu a hnojení půdy.
2) Křehké nugetky
Ve vašich oblíbených kuřecích McNugget, které si oblíbily především děti, najdete mimo jiné takovou dobrůtku, jako je silikonový olej. Ten se osvědčil především při výrobě kontaktních čoček a dalších medicínských pomůcek. Kromě nugetek jsou ho plné také šampony, kondicionéry a další "dobroty".
3) TBHQ
Tahle mňamka, kterou ani neumíme správně vyslovit, se vyskytuje v 18 položkách McDonald meníčka. Co na tom, že je částečně smrtelná? Soudruzi v Americe se shodli na tom, že v malém množství nemůže ublížit. Tak fajn...
4) Šťavnaté masíčko
Maso v hamburgerech, které vypadá tak moc lákavě, sice neobsahuje žádné velké chemické přísady, ale zato veskrze "přírodní" barvivo, kyselinu karmínovou. Co na tom, že se vyrábí z brouků?
5) L-cystein
Tahle aminokyselina se používá k dochucení masa a pečiva. Kdybychom se nedočetli, že se vyrábí z lidských vlasů nebo kachního peří, možná bychom se opovážili i polknout.