Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

80 let od atentátu na Reinharda Heydricha: Políbil dceru a jel si pro smrt, vzpomíná pamětnice

Operace Anthropoid: 80 let od atentátu v datech
Zdroj: Profimedia/infografika Jan Gregar
+ Dalších 5 fotografií

Přesně 80 let uplynulo od atentátu na Reinharda Heydricha. Na zastupujícího říšského protektora, třetího nejvyššího představitele nacistického Německa, zaútočili vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Operace Anthropoid byla největším úspěchem československého odboje, dodnes jde podle Wikipedie o celoevropsky unikátní akci. Pamětnice Helena Vovsová (96) zavzpomínala na osudný den pro iRozhlas.

Po měsících tvrdého výcviku pronikli vojáci Jozef Gabčík a Jan Kubiš do nacisty ovládaného Protektorátu Čechy a Morava. Úkol byl jasný - zlikvidovat zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který do země přinesl teror a ještě větší strach. Na přípravě atentátu "pražského řezníka" se podílely desítky lidí z československého odboje. Jejich úsilí směřovalo k datu 27. května 1942, které se navždy zapsalo do světových dějin.

Operace Anthropoid

Českoslovenští parašutisté, vyškolení ve Velké Británii, seskočili na území protektorátu u hřbitova u obce Nehvizdy. Po odjezdu do Prahy, kde pak tajně pobývali několik měsíců a dělali další přípravy, se ráno 27. května přesunuli tramvají na Žižkov, kde vyzvedli jízdní kola, na kterých odjeli do Holešovic. Pro útok na Heydrichův automobil parašutisté zvolili dnešní zatáčku u Vychovatelny v pražské Libni. Vůz s protektorem tam totiž musel výrazně zpomalit a pro Kubiše s Gabčíkem tak šlo o výhodné místo.

Už byli všichni na značkách a auto s Heydrichem se blížilo. Zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich jel ve svém neopancéřovaném voze bez ochranného doprovodu. Mercedes s otevřenou střechou řídil osobní řidič, vedle něj seděl Heydrich. Jenomže Gabčíkovi se při zahájení střelby před vozem zasekl samopal. Akci tak musel zásahem granátu dokončit Kubiš. Kolem 10:50, krátce po atentátu, se útočníci a zároveň hrdinové rozdělují. Gabčík utíká do postranních uliček a mizí, Kubiš nasedl na kolo a i přes zranění nad okem odjel na domluvené místo ve Staré Libni.

Zrada Karla Čurdy

Posléze se ukryli v kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Nacisté je ale kvůli zradě Karla Čurdy našli, kostel 18. června obklíčili a strhla se několikahodinová přestřelka. Gabčík se zastřelil sám, stejně tak dalších pět parašutistů, Kubiš upadl po výbuchu granátu do bezvědomí. Na následky vykrvácení zemřel v lazaretu jednotek SS v Podolí.

Reinhard Heydrich po útoku skončil v nemocnici Na Bulovce. Výsledky prvního vyšetření a rentgenu prokázaly dramatická zranění. Heydrich měl zlomené žebro, poškozenou slezinu a protrženou bránici. Střepina v těle protektora vlivem nečistoty zanesla do těla zánět s následným rozšířením sepse. Heydrich upadl 3. 6. 1942 do kómatu a druhý den zemřel.

V okupované zemi nastalo ještě větší peklo. Probíhaly popravy těch, kteří parašutistům pomáhali. Nacisté se pomstili rovněž vyhlazením Lidic a Ležáků. Šlo však o jeden z nejdůležitějších mezníků druhé světové války. Operaci Anthropoid v místech atentátu připomíná památník. Okolí se za 77 let zásadně proměnilo, ale historickou paměť z něj nic vymazat nemůže.

Vzpomínky pamětnice

„Sekala jsem tam sekačkou trávník a oni kolem deváté odjížděli. Zrovna jsem se koukala, tam je asi čtyři nebo pět schůdků, jak jde Heydrichová s manželem a vedou za ruku Silke. Ještě jsem viděla, jak tu Silke vzal (Heydrich) do náručí a dal jí pusu. Pak jsem zaslechla auto, jak přijelo, a on nastoupil. To byl den atentátu,“ tak pro iRozhlas vzpomínala paní Helena Vovsová (96) na osudný den a poslední cestu Heydricha ze zámku v Panenských Břežanech, kde protektor s rodinou bydlel. Helena tam v patnácti letech pracovala jako pomocná síla v zahradě. A jak si pamatuje Heydrichovu ženu Linu? " „Měla takový pronikavý hlas, my jsme ji titulovali milostpaní.“

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy