Alkoholem proti covidu: Nechcete ho chytit? Pijte víno a vyhněte se pivu, radí vědci
Lidé, kteří konzumují červené víno alespoň jednou týdně, mají údajně o 10 až 17 procent nižší riziko nákazy koronavirem. Informuje o tom studie čínské nemocnice Shenzhen Kangning, která analyzovala údaje z britské databáze UK Biobank. Podle výzkumu, o kterém píše například portál Daily Mail, jsou na tom hůře konzumenti piva, kteří mají naopak větší riziko nákazy.
Podle nového výzkumu by červené víno mohlo přispět k odvrácení koronavirové pandemie. Jak totiž zjistila studie čínské nemocnice Shenzhen Kangning, lidé, kteří pijí více než pět sklenic týdně, měli o 17 procent nižší riziko, že se nakazí virem.
Česko zaznamenalo největší sobotní nárůst nakažených. Testy potvrdily covid u více než 18 tisíc lidí
Čínští odborníci se podle portálu Daily Mail domnívají, že je to způsobeno obsahem polyfenolů, které mohou potlačit účinek virů, jako je chřipka a různé infekce související s dýchacími cestami. Pijáci bílého vína, kteří pijí jednu až čtyři sklenice týdně, měli o osm procent nižší riziko nakažení covidem ve srovnání s těmi, kteří nepijí.
Všeho s mírou
Vědci, kteří ke své studii využili data půl milionu lidí z Velké Británie, se zaměřili také na pivo. Konzumenti zlatavého moku měli téměř o 28 procent vyšší šanci, že se nakazí koronavirem, bez ohledu na to, kolik toho zkonzumovali. Pokud jsou údaje pravdivé, pak mají Češi jako jedni z největších milovníků piva velký problém, a není to jen alkoholismus...
"Zdá se, že riziko onemocnění covidem se u různých podtypů alkoholických nápojů v kombinaci s frekvencí a množstvím konzumace liší. Červené víno, bílé víno a šampaňské mají šanci snížit riziko onemocnění covid-19. Během pandemie se nedoporučuje konzumace piva a ciderů, tvrdého alkoholu, a zároveň by se lidé měli vyhnout nadměrnému pití," cituje vědce portál Food Navigator - Asia. Všechno má jako vždy své hranice.