Borůvkový koláč ve třech obměnách. Jak jej připravit rychle a chutně?
Lesy jsou v této době plné sběračů borůvek. Ty mají v české kuchyni své nezastupitelné místo zvláště pro výrobu moučníků. Oblíbený je borůvkový koláč, který se dá udělat na mnoho způsobů. Několik jich pro inspiraci nabízíme.
Vyrazit do lesů na borůvky patří u nás k oblíbeným činnostem. Borůvky jsou nesmírně zdravé, plné vitaminů, důležitých antioxidantů a minerálů. Ve spolupráci s webem toprecepty.cz jsme vybrali několik receptů, jak je ideálně zpracovat.
Tvarohový koláč s borůvkami
Proč nezkusit klasický pečený koláč? Na přípravu 8 porcí budete kromě borůvek potřebovat 170 gramů špaldové mouky, 50 gramů rozpuštěného másla, 2 vejce, jeden kypřicí prášek do pečiva, 1 lžíci medu, 300 gramů odtučněného tvarohu, 2 lžíce třtinového cukru a jednu lžičku přírodního vanilkového aroma.
Nejprve smíchejte v míse jedno vejce, mouku, máslo, med a prášek do pečiva. Vláčné těsto nechte 15 minut odpočinout v lednici. Mezitím v druhé míse smíchejte tvaroh, vejce a mléko. Přidejte třtinový cukr, vanilkové aroma. Výsledkem bude tvarohový krém.
Připravené těsto rozetřete na dno dortové formy. Na korpus natřete tvarohový krém a vše nakonec posypejte borůvkami. Koláč pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Podrobný recept na tvarohový koláč s borůvkami ➔
Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
Čekáte návštěvu? Nabízíme koláč, jehož příprava je rychlá a jednoduchá. Na 12 porcí bude potřeba 1 hrneček cukru krystal, 3 vejce, 1 hrneček oleje, 1 hrneček mléka, 1 vanilkový cukr, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva a samozřejmě čerstvé borůvky. Na drobenku je pak potřeba 200 gramů mouky, 80 gramů cukru a 80 gramů másla.
V míse vyšlehejte vajíčka s cukrem. Poté přidávejte za stálého míchaní ostatní suroviny. V případě, že je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka.
Připravené těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Borůvky navrstvěte na těsto a koláč posypte drobenkou.
Plech vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte do dozlatova.
Video recept na hrníčkový borůvkový koláč na plechu ➔
Borůvkový máslový koláč
Další možností, jak využít nasbíraných plodů lesa, je borůvkový máslový koláč, na který si připravte 350 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 150 gramů cukru, jeden vanilkový cukr, lžičku skořice, kůru z citronu, 1 žloutek, půl prášku do pečiva, 2 dl mléka a to nejdůležitější – borůvky.
Vše kromě mléka a borůvek smíchejte rukama v drobivou směs. Tři čtvrtiny této směsi dejte do vymazané dortové formy a rukou upravte. Následuje vrstva borůvek, které předtím řádně omyjte, na kterou pak dejte zbytek směsi. Vše polijte rovnoměrně mlékem.
Troubu vyhřejte na 200 °C a pečte cca 40 minut.
Podrobný recept na borůvkový máslový koláč ➔