Březen, za plotnu vlezem: Nejlepší jarní recepty z loňských zásob i čerstvé zeleniny
Po dlouhé zimě je tu první jarní měsíc, což s sebou přináší slunečné počasí, delší dny, ale také první sněženky či medvědí česnek. Co ideálně uvařit? Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty, které se k tomuto období hodí.
Ještě sice musíme počítat se sněhovými přeháňkami i mrazíky, nicméně kalendář upozorňuje na začínající jaro. Na co se můžeme těšit?
Jarní zelenina na našem stole
K jaru patří dostatek čerstvé zeleniny. V březnu roste jen pozvolna, a proto se na našem stole zatím objeví hlavně kupovaná. Postupem času bude přibývat více natí a první zelenina z našich zahrad.
Pažitka, ředkvičky, salát a špenát patří k tomu nejočekávanějšímu. Zpočátku tak vzácnou zeleninu konzumujeme především syrovou. Připravujeme různé jarní saláty a pomazánky, zeleninou bohatě zdobíme i tepelně upravená jídla.
Oblíbený medvědí česnek
Populární rostlinou, kterou brzy na jaře nacházíme ve volné přírodě, je medvědí česnek. Jeho listy krásně voní po česneku a v jarní přírodě jsou nepřehlédnutelné, a to zvlášť proto, že tam, kde se rostlině daří, vytváří velké souvislé porosty. Listů nepotřebujeme mnoho, abychom z nich připravili chutné pesto, které vydrží až do další sezóny.
Listy jsou skvělé ke zdobení a dochucování jídel, část si zmrazíme nebo nasušíme a používáme všude tam, kde bychom jinak použili obyčejný česnek.
Jednoduchá jídla pro jarní dny
Na jaře nás to táhne ven více než v zimě, a tak dáváme přednost rychlým jídlům, která máme hotová za chvíli. Na řadu přicházejí jednoduché přílohy, které nepotřebují dlouhou přípravu. K těm nejoblíbenějším patří gnocchi, těstoviny, kuskus i bulgur. Kuřecí maso je rychle hotové, a když k němu přidáme zeleninu, třeba špenátové listy, máme nespočet možností, co uvařit.
Spotřebovat loňské zásoby
Přestože se těšíme na začínající jaro a probouzející se přírodu, pravdou je, že pranostiky našich předků nelžou a hřejivé dny se zatím budou střídat s těmi chladnými. Je to ideální čas na osvědčené recepty našich babiček a vyzkoušet něco z jejich repertoáru.
Je čas spotřebovat loňské brambory a jablka. Mrazničky i komory stále skrývají zásoby, a tak chladné dny můžeme využít k přípravě těch nejlepších jídel, na která pamatujeme z našeho dětství.
Související články

Vychází Líná pekařka: Snadné a rychlé pečení pro všechny, kdo nemají čas ani trpělivost

Vánoce v kuchyni: Čím pohostit sebe i hosty? Kromě klasiky můžete vsadit na lososa či vinnou klobásu

Svatomartinské hody jsou tu: Jaké recepty nesmějí chybět na vašem seznamu? Nezapomeňte na martinské rohlíčky a kaldoun

Je tu oblíbený samosběr jahod: A co z nich? Vsaďte na zmrzlinu, svěží řezy či jahodové tiramisu
