Bublanina jako od babičky. Svěží letní ovoce v dokonale chutném a nadýchaném moučníku
Je tu léto, čas čerstvého ovoce, kterého bude dost a dost. Nabízí se otázka, jak ho nejlépe zužitkovat. Jednou z možností je voňavá a chutná bublanina, kterou můžete připravit na mnoho způsobů. Ve spojení s webem Toprecepty.cz a jeho redaktorkou Ivou Trhoňovou jsme se podívali, jak při pečení bublaniny ideálně postupovat, aby chutnala jako od babičky.
Bublanina je druh poměrně rychlého piškotového moučníku s ovocem, na který se běžně používá polohrubá mouka. Avšak kdo by chtěl mít svůj výtvor jemnější, může sáhnout po hladké mouce. Bublanina z hladké mouky bude sice jemnější, ale o něco méně nadýchaná.
Do bublaniny lze použít jakékoli letní ovoce – nejčastěji to bývají třešně nebo višně, ale výborné jsou i jahody, maliny, rybíz, ostružiny, půlené meruňky, broskve a švestky. Zkrátka všechno, čeho by mělo být postupně v následujících týdnech dost a dost. Bublaninu lze ale dělat po celý rok, místo čerstvého ovoce totiž můžete použít i ovoce z kompotu či mrazáku.
Jak vylepšit bublaninu
Kdo by chtěl svou bublaninu vylepšit, může část mouky nahradit práškovým kakaem, případně může místo mléka použít uvařenou zchladlou kávu nebo kefír. Lze také přidat citronovou kůru či kokos. S chuťovým rozměrem bublaniny si zkrátka můžete hrát podle libosti.
Pokud děláte bublaninu z třešní nebo višní, pamatujte, že je lepší předem tyto plody vypeckovat. Pokud dáváte do bublaniny šťavnaté ovoce, doporučuje se ho před přidáním do těsta promíchat s trochou mouky. Ovoce se moukou obalí a neklesne na dno.
Recept na letní bublaninu
Podívejme se na recept od pekařky Ivy Trhoňové, která publikuje na webu Toprecepty.cz seriál Pečeme s Ivou. "Při pečení této bublaniny si vždycky vzpomenu na babičku, která nám podobnou sladkost pekla každé léto několikrát," píše na webu Toprecepty.cz.
Na letní bublaninu budeme potřebovat: 200 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 17-21 g čerstvého droždí, 280-300 g mléka, 4-6 rovných lžic cukru, špetku soli, 50 g rozpuštěného sádla, citronové kůry, 1 lžíci citronové šťávy. Na vymazání plechu a posyp si připravte sádlo a ovoce (v těchto dnech to budou pravděpodobně jahody).
Jak postupovat při přípravě letní bublaniny
Upéct tuto bublaninu není složité. Ve vlažném mléku rozmíchejte cukr a droždí, přidejte zbytek surovin a uhněťte těsto, které nechte 20-25 minut kynout v míse. Pak je třeba těsto zlehka promísit a umístit na sádlem vymazaný plech, poté nechat dál kynout.
Než těsto během 30-40 minut vykyne, dejte do něj přichystané ovoce. Vykynutou bublaninu dejte do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C po dobu asi 35 minut. Po vychlazení nakrájíme, pocukrujeme a podáváme.