Čaj: Co umí a kdy škodí? Čtěte!
Černý, bílý, zelený, červený... Čaj je jedním z nejoblíbenějších horkých nápojů na světě. Co ale dělá s lidským organismem?
- Všechny druhy čajů obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před škodlivými vlivy.
- Zelený a černý čaj má v sobě podobné množství kofeinu jako káva - záleží na kvalitě lístků, na jejich sušení, jak dlouho se čaj louhuje. Pití čaje proto může mít vliv na kvalitu spánku.
- Pití příliš horkého čaje může poškodit jícen a zvýšit riziko rakoviny.
- Čaj může vyvolat pocity úzkosti a bolesti hlavy.
- Snižuje krevní cukr a cholesterol.
- Stimuluje metabolismus.
- Chrání před srdečními chorobami.
Jak správně připravit čaj?
Černý čaj se zalévá vodou o teplotě 100 °C, louhuje se 2-5 minut.
Zelený a bílý čaj zalévejte vodou o teplotě 70-80 °C a nechává se louhovat 2-3 minuty.
Na zalití ovocného čaje je potřeba voda s teplotou 100 °C, louhujte 10 minut.
Bylinkové a kořeněné čaje - 100 °C po dobu 5-10 minut.