Československý fenomén Kofola slaví 58 let: Jak vznikla tahle náhražka kapitalistické Coca-Coly?
Kořeny Kofoly sahají až do roku 1883, kdy v Opavě založil lékárník Gustav Hell firmu zabývající se výrobou sladkostí, sladových extraktů a sodovou vodou.
V padesátých letech 20. století společnost dostala úkol zajistit výrobu nealkoholického nápoje, který nahradí západní limonády kolového typu.
Zadání se zhostil tým z výzkumného ústavu přírodních léčiv v Praze, který vedl Zdeněk Blažek. Ten po několika letech zkoumání nakonec v roce 1960 namíchal první domácí nápoj kolového typu na československém trhu – slavnou Kofolu.
Výsledné chuti nápoje Blažek a jeho tým dosáhli kombinací ovocných a bylinných extraktů s obsahem kofeinu, sirupu Kofo a sycené limonády s obsahem kofeinu.
Svůj boom Kofola zažila v sedmdesátých letech, ale krize nastala v roce 1989, kdy se mezi kolovými nápoji začaly prosazovat levnější značky. Koncem 90. let se ale situace začala obracet a Kofola se pomalu, ale jistě začala vracet do obchodů. Před dvanácti lety se dokonce stala nejprodávanější značkou kolového nápoje v Čechách i na Slovensku a své oblibě se i díky vtipným reklamám, těší až dodnes.