Chcete se vyhnout rakovině? Těchto 6 jídel jezte a nemusíte mít strach!
Mastné ryby
Rybí tuk je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky jsou velmi silnými protizánětlivými látkami a chrání tělo před nebezpečnými hormony produkovanými během zánětů. Důležitý je hlavně tuk z ryb, jako je losos, makrela, tuňák, sleď a sardinky. Rybí tuk obsahuje také protirakovinné látky, jako vitamín A a D.
Houby
Ty se používají tradičně v čínské medicíně. Nejlepšími pomocníky jsou na vyvážení imunitního systému a na pomoc při zlepšování funkcí tělesných orgánů. Váš jídelníček by měl tedy obsahovat houby jako Maitake, Shiitake, Portobello, Agaricus Blazei marrai nebo hlívu ústřičnou. Všechny obsahují velmi cenné látky beta-glukany, které jsou primární výživou bílých krvinek. Ukázalo se také, že dokážou snížit nežádoucí účinky onkologické léčby (chemoterapie, ozařování).
Purpurové potraviny
Potraviny s touto barvou jsou pro naše zdraví velmi přínosné. Hrozny, cuketa, borůvky, třešně, červená řepa nebo švestky. Všechny tyto potraviny obsahují antokyany, které zabíjejí rakovinové buňky, podporují činnost vnitřních orgánů a zvyšují imunitu.
Semena a ořechy
Mandle nebo para ořechy obsahují selen, který je silným protirakovinným agentem. Slunečnicová nebo dýňová semínka jsou zase bohatá na vitamín E a zinek. Vitamín E posiluje náš imunitní systém, zinek zase napomáhá absorpci vitamínu C a podporuje imunitu.
Černý a zelený čaj
Tyto čaje obsahují katechiny. Jsou to látky, které zastavují růst nádorových buněk a chrání před genetickými mutacemi, které by mohly vést k rakovině. Když budete pravidelně pít zelený čaj, snížíte tak riziko rakoviny žaludku.
Žlutá a červená paprika
Tyto papriky jsou plné vitamínu C, beta-karotenu a dalších prospěšných látek s protirakovinnými účinky, které posilují náš imunitní systém a neutralizují toxiny. Dalším zdrojem důležitých látek s protirakovinným účinkem jsou sladké brambory, mrkev a sušené meruňky.