Chřipková sezóna se blíží: Zapomeňte na pomeranče, víme, co vám opravdu posílí imunitu!
Bojíte se, že i letos ulehnete na několik dní až týdnů do pelechu? A už jste někdy slyšeli o stilbenoidech?
Vědci teď přišli na to, že právě tyto antioxidanty umí pracovat s vitamínem D. Spolu s ním pak zvyšují produkci cAMP peptidu, který se podílí na imunitních funkcích.
No a tyhle látky najdete nejvíce v červených vinných hroznech (zde konkrétně stilbenoid zvaný resveratrol) a v borůvkách (pterostilben), takže odteď se dopujte hlavně tímto ovocem, a je docela možné, že si letošní zimu nebudete výjimečně muset zavádět teploměr do rekta.
"Studovali jsme stovky různých plodin. A tyto dva druhy ovoce vyšly nejlépe, co se týče posilování imunitního systému člověka. Je to dost zajímavé zjištění," říká Adrian Gombart z oregonské univerzity.
Borůvky a červené vinné hrozny jsou prý skvělými bojovníky s viry i bakteriemi. A často pomáhají i tam, kde antibiotika nestíhají léčit. Dobré vědět.