Co jíst v postní době? Ponořte se do chutí luštěnin a lahodných kaší
Po masopustním období radosti a hojnosti začal Popeleční středou půst. Postní období trvá čtyřicet dnů až do Velikonoc, kdy se lidé budou moci opět nadlábnout. I když jde možná tradice půstu mimo vás, není zcela od věci si ho nevyzkoušet. Už proto, že se tak dají shodit zimní kila navíc. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme pro vás vybrali pár chutných postních receptů.
Skončil masopust a s Popeleční středou 14. února začal čtyřicetidenní půst, který skončí Velikonoční nedělí 31. března 2024. Ač to tak může působit, tento půst nebyl v prvopočátku doménou církve, ale měl praktický důvod. Zásoby jídla se po zimě tenčily a do jara bylo ještě daleko. Proto lidé vyhledávali jídla, která je zasytila, a zároveň nebyla náročná na využité potraviny.
Jak vařit v době postní? Základní surovinou, kterou lze využít na sto způsobů, jsou luštěniny. Všechno od fazolí přes hrách a různé druhy čočky až po cizrnu by si nejen v postní době mělo najít stálé místo ve vaší spíži. Luštěniny obsahují hodně bílkovin, ale také komplexních sacharidů. Zato je v nich málo tuků, a tak se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což je jen jedna z nesporných výhod luštěnin.
Tradiční postní pokrmy
V dřívějších dobách nedali naši předkové dopustit na pokrm zvaný pučálka. Jedná se o povařený naklíčený hrách, který je sám o sobě velice zdravý a lze ho považovat za malou vitaminovou bombu. Dalším jídlem z okruhu lidové tvořivosti je kočičí tanec. S ním si zase pochutnáte na kroupách s čočkou.
Na své si v tomto období přijdou milovníci krémových polévek. Ty si v této době mohou dopřávat do sytosti. Například lahodnou hráškovou či originální fazolovou s hlívou ústřičnou.
Sladká postní jídla
Kaše z obilovin, luštěnin, brambor či zeleniny bývaly odjakživa součástí našeho jídelníčku. Právě obilné kaše naši předkové jídávali zejména v zimě, protože je dobře nasytily a ještě zahřály. Typickými surovinami pro přípravu kaší jsou pohanka, oves, jáhly, ale i pšenice, hrách, čočka nebo rýže. Příprava kaší je velmi snadná. Zkrátka se zvolí nějaká tekutina, typicky voda, mléko, vývar nebo cokoli jiného, a v té se daná surovina uvaří, až rozvaří. U kaše totiž nevadí, když hlavní surovina není ke kousání, naopak je to žádoucí, pokud vám to tak chutná. Pro milovníky klasiky je tu klasická kaše z ovesných vloček. Pro experimentátory zase například kaše z černé rýže s kokosovým mlékem.