Co jíst v tomhle vedru? 6 jídel, která vás osvěží a zchladí!
Tropická vedra, tahle dvě slova se v posledních dnech, možná i týdnech, skloňují ve všech pádech. Bohužel to nevypadá, že by v několika dalších dnech klesla teplota pod magických třicet stupňů. Na víkend nám meteorologové sice slibují bouřky, ale stejně bude vedro.
Jak tyhle dny přežít? Ideálně někde ve stínu a v chládku, s lehkým jídelníčkem a hlavně v klidu. Možná jste také sami na sobě zaznamenali, že se zvyšující teplotou klesá váš apetit, na teplé večeře chuť nemáte, maximálně do sebe nasoukáte nějakou zeleninu. Právě tímto způsobem reaguje váš organismus na vyšší teploty.
I odborníci doporučují v těchto dnech stravu takovou, která příliš nezatíží trávení. Konzumaci smažených a pečených jídel byste proto měli omezit.
Každý se touží zchladit, jenže pití studených nápojů má paradoxně opačný efekt a začneme se ještě víc potit. Všimněte si, že v zemích, kde mají neustále teplo, pijí často teplý slabý čaj. Ideální jsou také ředěné ovocné šťávy, ovšem kostkami ledu šetřete.
Existuje ovšem i řada jídel, která nás dokážou vnitřně ochladit:
1. Jogurty
2. Zelenina: melouny, rajčata, ředkvičky, salát
3. Ovoce: banány, třešně, borůvky
4. Studené polévky (gazpacho)
5. Mořské řasy
6. Fazole mungo