Co s velikonočními vajíčky? Pět receptů, které z vás udělají experta na vařená vejce
![Receptů z vajíček se nabízí velké množství. Receptů z vajíček se nabízí velké množství.](https://media.extra.cz/static/img/2020/12/8df51dc-304516-8-216_90-740x416.png)
Ačkoliv jsou letos možnosti sběru velikonočních vajíček značně omezené, neznamená to, že se nedělají. Jenže poté nastává věčná otázka: co s nimi? Přinášíme vám proto pět receptů, díky kterým nastřádaná vejce dokonale využijete.
Vaječná tlačenka
Suroviny
5-7 vajec natvrdo, 250 g kabanosu, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 sklenička Moravanky, 200 g majonézy, 1 želatina
Postup
Moravanku scedíme a nálev dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky včetně těch z Moravanky. Vzniklou směs osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Želatinu uvaříme podle návodu a přidáme k němu nálev z Moravanky. Po mírném zchladnutí želatinový nálev přilijeme a vmícháme ke všem surovinám. Vzniklou směs vlijeme do připravené formy s potravinovou fólií a necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. Podáváme nakrájené plátky s rohlíkem nebo bagetou.
Přípravu vaječné tlačenky si můžete prohlédnout ve videoreceptu ➔
Vajíčkový salát
Suroviny
4 vejce natvrdo, 100 g vařených brambor, 80 g sterilovaných okurek, 30 g cibule, 130 g majonézy, sůl, mletý bílý pepř, lžička hořčice, pár kapek worchesteru, dle potřeby citronovou šťávu nebo ocet, špetku cukru
Vejce a brambory protlačíme kolečkem na malé hranolky, přidáme nakrájené okurky, jemně nakrájenou cibuli, majonézu, hořčici, sůl, pepř, worchester a zamícháme. Dle potřeby dochutíme a dáme do chladničky odležet. Podáváme s bílým pečivem. Poměry ingrediencí si můžete zvolit dle chuti.
Přípravu vaječné tlačenky si můžete prohlédnout ve videoreceptu ➔
Retro vajíčkové chlebíčky s majonézovým přelivem
Suroviny
veka, šunka, vejce, sterilovaná okurka, kapie, 1 střední uvařená brambora, 150 g šunkového salámu, 1 malá vařená mrkev, kousek vařeného celeru, 1-2 sterilované okurky, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 100-150 g majonézy, hořčice, 1/2 lžičky práškové želatiny, 5 lžiček vařící vody, sůl, pepř, cukr podle chuti
Postup
Nejprve připravíme salát. Brambory a zeleninu nakrájíme na kostičky a smícháme se všemi surovinami. Dochutíme a necháme chvíli uležet. Na přeliv přelijeme želatinu vařící vodou a mícháme do rozpuštění. Majonézu smícháme s lákem, solí a pepřem. Přidáváme želatinu po lžičkách do požadované konzistence. Případnou hustotu zredukujte pár kapkami mléka. Veku nakrájíme, navrstvíme salát a na polovinu položíme vejce. Na druhou polovinu stočíme plátek šunky, dozdobíme kouskem kapie, okurky a lístkem petrželky. Nakonec vejce přelijeme majonézou.
Vaječná pomazánka
Suroviny
10 vajec, sůl, pepř, 1 malá majonéza, 2 lžičky hořčice, 2 ks taveného sýra, 1-2 cibule, pažitka
Postup
Vajíčka uvařená natvrdo protáhneme do misky kolečkem. Přidáme majonézu, hořčici a sýr. Cibuli i pažitku nakrájíme nadrobno a přidáme do pomazánky. Dochutíme solí a pepřem a pořádně rozmačkáme a zamícháme vidličkou. Mažeme na chlebíčky nebo jiné pečivo.
Salát z polníčku s mrkví a vejcem natvrdo
Suroviny
2 hrsti opraného polníčku, 1 mrkev, 5 cherry rajčat, 2 vejce natvrdo, 5 lžic olivového oleje, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř
Postup
Opraný salát polníček vložíme do misky, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a na půlky nakrájená rajčata. Olivový olej smícháme s dijonskou hořčicí, solí a pepřem. Dresinkem přelijeme salát, přidáme nakrájená vejce, lehce promícháme. Podáváme s čerstvým pečivem jako lehkou a rychlou svačinu.
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
Sabina z Bacheloru o bolesti: Přítel ji podváděl, přesto se ho nechtěla pustit
Související články
![Velikonoční předpověď počasí: Začátkem týdne bude mrznout, pak teploty poletí vzhůru](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/easter-gd4595be86-1280_16_9_0-740x416.jpg)
Velikonoční předpověď počasí: Začátkem týdne bude mrznout, pak teploty poletí vzhůru
![Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí.](https://media.extra.cz/static/img/2024/03/img-20240316-130224_16_9_0-740x416.jpg)
Velikonoční tradice: Zelené jídlo a pivo, zakázané domácí práce i brány k pokladům
![Jak bude otevřeno o Velikonocích: Přehled obchodů, kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí](https://media.extra.cz/static/img/2020/12/6e94242-302573-easter-5027124-192016_90-740x416.jpg)
Jak bude otevřeno o Velikonocích: Přehled obchodů, kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí
![Velikonoční koledník](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/profimedia-0031794725_16_9_0-740x416.jpg)
Tajemství pentlí na pomlázce: Jejich barvy nesou jasný vzkaz od dívek pro chlapce
![Velikonoční beránek patří neodmyslitelně k Velikonocům.](https://media.extra.cz/static/img/2020/12/d888730-304194-2316_90-740x416.png)
Velikonoční neděle je oslavou vítězství života nad smrtí: Nastává čas radosti a hodování
![Velikonoční nádivka](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/10699-nadivka-velikonocni-1_16_9_0-740x416.jpg)
Na Bílou sobotu končí půst: Pletou se pomlázky, barví vajíčka a připravují lahodné pokrmy
![Velký pátek se pojí s mnoha tradicemi: Nesmí se prát prádlo ani pracovat na zahradě](https://media.extra.cz/static/img/2020/12/cfa6a2d-178467-profimedia-0176940797_16_9_0-740x416.jpg)
Velký pátek se pojí s mnoha tradicemi: Nesmí se prát prádlo ani pracovat na zahradě
![Jidáše vycházejí z podobného těsta jako mazanec či vánočka.](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/4531-velikonocni-jidase-1_16_9_0-740x416.jpg)
Pečou se jidáše a zvony odlétají do Říma. Zelený čtvrtek plný zvyků a postních jídel
![K Velikonocům patří také vaječná nádivka.](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/nadivka1_16_9_0-740x416.jpg)
Velikonoční nádivka, tlačenka i saláty. Z vajec můžete vytvořit opravdové delikatesy
![O Škaredé středě se hlavně nemračit. Na stole by nemělo chybět naoko nepovedené jídlo](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/784d319-302580-dwarf-rabbit-4845651-1920_16_9_1-740x416.jpg)
O Škaredé středě se hlavně nemračit. Na stole by nemělo chybět naoko nepovedené jídlo
![Velikonoční moučníky: Recepty na beránka, mazanec či tradiční jidáše i pro začátečníky](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/passover-3252273-1920_16_9_0-740x416.jpg)