Co s větším množstvím rajčat? Zkuste kečup, sušená rajčata, originální marmeládu či sterilaci
Rajčata jsou význačnou součástí mnoha chutných pokrmů po celém světě. Svou šťavnatostí a všestranností si získala srdce gurmánů i milovníků zdravé stravy. V tomto článku vám ve spolupráci s webem Toprecepty.cz představíme čtyři originální způsoby, jak rajčata zpracovat, aby vám vydržela i po skončení sezony.
Zdravý domácí rajčatový kečup
Kečup je oblíbeným doplňkem mnoha jídel, vyrobíte-li si jej však sami z čerstvých rajčat, zbavíte se všech chemických přísad a konzervantů. Domácí kečup je nejen výbornou alternativou k běžně dostupným verzím v obchodech, ale také vám umožní mít kontrolu nad kvalitou použitých surovin. Příprava je jednoduchá. Všechny suroviny povaříme společně v hrnci a na závěr rozmixujeme.
S vlastnoručně vyrobeným kečupem si můžete být jisti, že konzumujete čerstvé a zdravé rajčatové chutě bez umělých přísad. Domácí kečup je navíc chuťově zajímavější a přidáním chilli z něj můžete mít i pálivou verzi. Pamatujte však, že domácí kečup lze skladovat několik týdnů, ale vzhledem k absenci konzervantů je dobré sledovat jeho kvalitu, tedy to, zda se nekazí.
Sušená rajčata pro gurmány
Sušená rajčata jsou delikatesou, která získala srdce mnoha gurmánů. Tyto sladko-pikantní plátky jsou ideálním způsobem, jak zachovat chuť čerstvých rajčat po celý rok. Jejich výroba však již k těm nejsnadnějším nepatří a vaše "asistence" bude potřeba po celou dobu pečení.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na poloviny či čtvrtky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, pokožkou dolů. Pokapeme plátky olivovým olejem, posolíme, přidáme nadrobno nakrájený česnek a bylinky podle volby. Následně vložíme do trouby a sušíme asi dvě hodiny, postupně snižujeme teplotu. Hotová rajčata následně uskladníme do zavařovacích skleniček, kde je zalijeme olejem.
Sušená rajčata jsou chutnou a všestrannou pochoutkou, která obohatí vaše pokrmy sladkou a výraznou chutí. Můžete je použít jako lahodnou přílohu k těstovinám, do sendvičů, salátů, pizz, nebo je servírovat podobně jako olivy například na večírku.
Netradiční rajčatová marmeláda
Rajčatová marmeláda zapékaná s olivami a sýrem je originální pochoutkou, která vás nadchne svou neotřelou kombinací chutí. Tato jedinečná kombinace sladkých a slaných prvků společně s rajčaty vytváří neodolatelný chuťový zážitek.
Pro její přípravu necháme v hrnci zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli v balzamikovém octě, přidáme rajčata, okořeníme, osladíme třtinovým cukrem a dobře povaříme. Poté přelijeme do zapékací mísy, ozdobíme olivami a sýrem Brie a zapečeme. Servírujeme s bagetkami.
Sterilovaná rajčata neztratí svou chuť
Všechny originální recepty už jste vyzkoušeli, a stále máte na zahrádce hromadu rajčat? Nejjednodušším uskladněním rajčat je takzvaná sterilace, kdy je jednoduše konzervujete ve vlastní šťávě. V zimě pak přijdou vhod.
Omytá rajčata rozkrájíme na poloviny či čtvrtiny a nakládáme do zavařovacích sklenic. Nic k nim nepřidáváme, otřeme hrdlo a uzavřeme. Pak již jen sterilujeme při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.