Co se jí po Vánocích? Návštěvy si libují ve svíčkové či kachně, vhod přijdou i chlebíčky
Štědrým dnem Vánoce nekončí, následují dva vánoční svátky - Boží hod a svátek svatého Štěpána. Tyto dny jsme zvyklí prožívat s rodinou, setkáváme se s našimi nejbližšími a k tomu patří dobré jídlo a pití. Na čem si obvykle pochutnáváme?
Hlavně si konečně odpočinout!
Ráno na Boží hod si rádi pochutnáme na vánočce a k obědu často máme znovu to, co bylo předchozí den k večeři. V mnoha rodinách to je oblíbený bramborový salát a řízky. Buď máme ještě z kapra, nebo se dochystají nové. Nejlepší je, když si můžeme odpočinout, nemusíme vařit a máme čas na rodinu. Pokud odoláme pohádkám, prospěje nám delší procházka a pobyt na čerstvém vzduchu.
K večeři si připravujeme chlebíčky, mlsáme cukroví a dopřejeme si hodně ovoce. Na odlehčení vydatného jídla připravujeme ovocné saláty. Kromě nakrájených jablek a hrušek do nich použijeme exotické ovoce, které mu dá výbornou chuť a pěknou barevnost. Salát doplníme předem namočenými vlašskými ořechy nebo nakrájenými mandlemi. Při podávání ho můžeme ozdobit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany, navrch nastrouhat kousek čokolády a šikmo vložit oplatku nebo sušenku. Originálním počinem je ovocný sálát v grepu.
Co se jí na Štěpána? Oblíbená je kachna
Na Štěpána se často schází širší rodina a k tomu opět patří dobré jídlo. Někteří nedají dopustit na svíčkovou omáčku a v mnoha rodinách se tradičně připravuje k obědu vývar s knedlíčky a jako hlavní chod knedlíky se zelím a pečenou kachnou nebo jinou drůbeží. Kachnu můžeme připravit podle receptu na oblíbenou pomalou kachnu nebo receptu na pečenou kachnu plněnou červeným zelím.
Nepostradatelné chlebíčky
- Pomazánka na obložené chlebíčky z vařených brambor