Čtvrtý advent si říká o nepečené cukroví: Zkuste čokoládové koule či vánoční salámek
Máme tu poslední adventní neděli a s ní i závěr vánočních příprav a pečení. Nyní je možné konečně se pustit do méně trvanlivého cukroví a krémů. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme se podívali na to, co je dobré ještě do Vánoc stihnout.
Nepečené cukroví
Konečně přichází na řadu nepečené cukroví, jež nemá příliš dlouhou trvanlivost. Patří mezi ně všemožné kuličky, koule, úlky či čokoládové salámky.
Pokud máte rádi spojení kakao, máslo, ořechy a rum, můžete vyzkoušet třeba snadné čokoládové vánoční koule. Méně tradiční, ale o to lahodnější jsou nutellové špičky ze stejnojmenné lískooříškové pomazánky, která se vyšlehá s máslem, zdobicí špičkou nastříká na piškot, namočí do čokoládové polevy a voila, dobrota je na světě. Rovněž snadný a lahodný je vánoční salámek s rozpuštěnou čokoládou, kdy jen smícháme všechny suroviny a hotovou šišku obalíme v kokosu či oříškách.
Včelí úlky nebo vosí hnízda zná asi každý. Chcete je letos něčím ozvláštnit? Zkuste originální zdobení, díky kterému můžete z tradičního tvaru cukroví jednoduše vyrobit například vánoční stromeček.
Vánočka z devíti pramenů
Vánočka je pro vyznavače tradičních Vánoc naprostou nutností. Recept, který prý nikdy nezklame, říká, že základ je nechat těsto pořádně vykynout v přirozeném prostředí.
Uplést ji můžete z šesti nebo devíti pramenů. Ač se to může zdát těžké, není v tom žádná věda. Jak na vánočku z devíti, radí tento článek.
Vánoční jablečný závin
Pokud si potrpíte na jablečný závin neboli štrúdl, jistě víte, že možností, jak jej udělat, je mnoho. Nejznámější je ten z listového těsta. Použít můžete kupované nebo si podle receptu vytvořit těsto vlastní, ale chce to trpělivost.
Oblíbený je také závin z taženého těsta, jež dostalo jméno podle jeho roztažitelnosti. Tento štrúdl lze připravit i ze špaldové mouky.
Zkusit můžete také domácí jablečný závin z křehkého nebo jogurtového těsta.
Cukroví z odpalovaného těsta
Pečivo z odpalového těsta chutná nejlépe při konzumaci ještě v den přípravy. Po naplnění může být již druhý den zvlhlé a nevzhledné. Přece jen to ale neznamená, že byste pro přípravu těchto pochutin museli trávit svátky v kuchyni. Korpus si můžete upéct a krémy připravit dopředu. Každý den si pak již jen cukroví naplníte.
Pokud milujete věnečky, vyzkoušejte třeba ty s vanilkovým krémem a šlehačkou nebo karamelové větrníky.
Související články

Štědrovečerní hostina: O Vánocích nemusíte jíst nutně jen kapra, zkuste houbového kubu

Jak na bramborový salát? Pohlreich radí přidat salám, receptů je ovšem spousta

Cukroví na poslední chvíli: Zachránit vás může lahev rumu a hromada čokolády

Jak na nejlepší išelské dortíčky: Na oblíbeném cukroví si pochutnával již císař František Josef I.
