Cuketová polévka skvěle zasytí i osvěží. Zkuste ji podle osvědčených receptů
Konec cuketové sezony je stále v nedohlednu, naštěstí existuje obrovské množství receptů a možností, jak tuto svěží letní zeleninu v kuchyni využít. Kromě toho, že ji můžete smažit či zapékat, se hodí také k přípravě polévek. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz nabízíme několik receptů na inspiraci.
Cukety obsahují málo kalorií, hodně vody, spoustu vitaminů a minerálů, což znamená, že jsou osvěžující. Nemají tak výraznou chuť a na rozdíl třeba od salátové okurky mají pevnější konzistenci, což jim dává všestranné možnosti využití při přípravě pokrmů. Dnes se podíváme na cuketové polévky.
Jak na cuketovou polévku
Letní zeleninové polévky nás nejen zasytí, ale i osvěží. Polévku zjemníme přidáním smetany. A jelikož nemá cuketa příliš výraznou chuť, dochutíme ji například koriandrem.
Máte-li chuť na polévku, zkuste třeba hustý cuketový krém s hráškem. Je jemný, krásně voní a určitě zachutná i dětem. Na másle stačí zpěnit cibuli a na ní orestovat nakrájenou cuketu a brambor. Poté osolíme a zalijeme 1,5 litrem vody, případně vývarem.
Po 15 minutách přidáme sýr, česnek, provaříme do rozpuštění sýra a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec přisypeme hrášek, pak ještě chvilku provaříme. Podáváme s na másle opečenými krutony.
Recept na trochu jinou cuketovou polévku
Můžete postupovat i malinko jinak a dočkat se jiného kulinářského zážitku. Cuketu nakrájejte na úzké plátky a na rozpáleném oleji z obou stran osmažte. Doba smažení se pohybuje od 3 do 5 minut.
Osmažená cuketová kolečka z pánve vyjmeme (několik si jich dáme stranou na závěrečné zdobení) a dáme smažit cibuli. V hrnci, ve kterém budeme vařit polévku, vaříme mezitím na kostičky nakrájené brambory. K bramborům přidáme orestovanou cibuli a vše zalijeme zeleninovým vývarem. Poté přivedeme do varu a přidáme orestovanou cuketu. Vše vaříme asi 15 minut, pěkně doměkka.
Následně vše tyčovým mixérem rozmixujeme, přidáme smetanu, prolisovaný česnek, koření dle chuti (pepř, koriandr, citronovou šťávu…), pak ještě necháme projít varem.
Poté na pánvi, kde jsme předtím restovali, osmažíme dokřupava slaninu. Slanina, odložená kolečka, případně nějaké bylinky, poslouží k závěrečnému nazdobení. Na výsledku si náramně pochutnáte!
Na webu Toprecepty.cz naleznete kompletní recept včetně videoreceptu.