Cvrčci, červi a další hmyz míří do českých restaurací: Podle EU jde o jídlo jako každé jiné
V lednu schválila Evropská unie nové nařízení, které pokládá hmyz za tradiční potravinu třetích zemí. Momentálně probíhá schvalování jednotlivých druhů. Jakmile dojde tohle schvalovací kolečko ke konci, hmyz se bude moct objevit na jídelníčcích českých restaurací.
Česko patří v Evropě mezi přední chovatele krmného hmyzu. Cvrčci, červi nebo třeba švábi se doteď mohli konzumovat výhradně na speciálních degustačních akcích, ale tomu bude brzy konec.
"V momentě, kdy se tady nastaví veškerá pravidla, bude umožněn chov a my ho budeme dozorovat. Budeme hlídat zpracování toho hmyzu, protože hmyz může být zdrojem i přenosu nákaz," vyjádřil Zbyněk Semerád, ředitel Státní veterinární správy.
Že má konzumace hmyzu v Česku velkou budoucnost, dokazuje i podnikání dvou mladých Čechů. Ti staví v Thajsku největší hmyzí farmu na světě. Už nyní dokonce stojí za značkou proteinových tyčinek ze cvrčků a mouky.