Dáte si? První maso ze zkumavky je už na trhu
Ekoteroristé maso nejedí, protože zabiješ krávu a to je zločin. Vystrašení konzumenti maso nejedí, protože tamhle vznikla jedna masná nemoc, na druhé straně Evropy druhá. A ještě jsou tu pořád tasemnice a salmonelózy.
Přesto bychom maso ale jíst měli. Ve věčném sporu mezi vegetariány a všežravci se ručička vah dost často překlání na tu stranu, kde se lidé masu nevyhýbají. A teď by měl odpadnout i ten poslední důvod, jímž je etická otázka.
Nejenže maso bude zdravější, ale celé ho už umí vypěstovat uměle. Na londýnské prezentaci představili experti maso vypěstované v laboratoři, které chutná údajně stejně jako maso přírodní. Tohle ale navíc umí šetřit životní prostředí.
Skleníkových plynů při jeho výrobě ubude až 90 % oproti tradičnímu zpracování a zvířata se nebudou muset bát, že skončí na jatkách. Kam se ale na planetě teď vejdou všechny ty přeživší krávy a býci a prasata a ovce, to vědci ještě nevymysleli.