Do restaurace jen s rouškou. Jak budeme jíst a pít? Epidemiolog Rastislav Maďar má odpověď
Epidemiolog Rastislav Maďar pro Seznam Zprávy přiblížil, jak to bude s hospodami a restauracemi. Podle něj by měli u stolu sedět jen ti, kteří sdílí stejnou domácnost. "Pokud ne, lidé riskují, ale je to na jejich zodpovědnost," uvedl epidemiolog.
Židle by podle něj měly být na kraji jednoho stolu od druhého alespoň dva metry daleko. "A lidé musí nosit roušky, dokud budou za stolem sedět a nebudou konzumovat," dodal k pravidlům v restauracích. Je si vědom toho, že jednotlivá restaurační zařízení nebudou mít možnost vše kontrolovat.
Virus se může mezi lidi vrátit
Podle Maďara by se roušky měly nosit i dál, pokud se zrovna člověk nepohybuje sám nebo ve společnosti rodinných příslušníků. "Pokud se bude přibližovat k cizím osobám, měl by si ji nandat," vysvětlil s tím, že například v kadeřnictví se budou roušky muset nosit dlouhodobě.
Rozpovídal se také o neakutní zdravotní péči, kdy ambulantní pacienti půjdou ke svým lékařům. "Brzy se budou otevírat větší prodejny, což do nich přivede množství lidí, kteří se mohou nakazit. Takže předpokládáme, že se virus i intenzita přenosu do populace mohou vrátit," uvedl s tím, že chtějí uhlídat ty, kteří budou mít maximálně mírné příznaky.
Lidé by měli být stále opatrní
Podle Maďara ví každý, že na tom stát tratí nemalé peníze. "Opatření přišla ve správný okamžik, ale máme strach, že to může vést k falešnému pocitu, že to máme za sebou. A k tomu, že si lidé přestanou dávat pozor," upozornil epidemiolog.
Dále Rastislav Maďar přiznal, že ze strany politiků, ministerstev i veřejnosti jde velký nátlak. "Skutečně vidím jako prioritní to, že nemáme jistotu a jsme na tenkém ledě. Politici říkají, že zodpovědnost je na nás, a tak se snažíme vše držet," vysvětlil v rozhovoru.