Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024

Fanoušci Star Wars v slzách: Zemřel James Earl Jones, který propůjčil hlas Darth Vaderovi

Herec James Earl Jones zemřel.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
Úmrtí

Ve věku třiadevadesáti let v pondělí zemřel americký herec James Earl Jones, který mimo jiné ztvárnil detektiva Gabriela Birda v televizním seriálu Gabrielův oheň a propůjčil hlas Darthu Vaderovi ve filmové sérii Star Wars. Během své kariéry získal Zlatý glóbus, dvě ceny Emmy i Oscara. O úmrtí informoval web Deadline.

Herecký svět opustila další legenda. Ve věku třiadevadesáti let zemřel ve svém domě v Dutchess County v New Yorku herec James Earl Jones, jak psal web Deadline. V Česku se Jones proslavil rolí soukromého detektiva Gabriela Birda v seriálu Gabrielův oheň, za niž získal v roce 1991 cenu Emmy.

Objevoval se také ve výpravné sáze Kořeny popisující osudy několika generací africké rodiny či v seriálu U nás ve Springfieldu, první "mýdlové opeře", v níž se pravidelně začaly objevovat černošské postavy.

Získal Oscara

Řada diváků zná i jeho charakteristický hluboký hlas, vedle Star Wars zazněl také například v pohádce Lví král, kde nadaboval krále Mufasu. „Potřeba vyprávět příběhy je s námi odnepaměti. Myslím, že to začalo u ohňů, když muž přišel domů a vyprávěl rodině, že dostal medvěda a ne medvěd jeho,“ prozradil Jones v roce 2015, jak informoval web Variety.

V roce 2012 získal James Earl Jones čestného Oscara. V průběhu let si zahrál v mnoha úspěšných snímcích, jako třeba Hon na ponorku, Cesta do Ameriky, Doktor Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, Conan Barbar nebo v The Greatest o boxeru Muhammadu Alim. Jeho hlas znají i diváci americké televize CNN, kde se řadu let ozývala Jonesem namluvená věta: „Toto je CNN.“

Aneta z Love Islandu kápla božskou. Prolomila hradbu mlčení o tom, zda měla v Česku celou dobu přítele

Související články

Další články

Nejnovější kauzy