Francouzka, sběratel fajfek nebo Číča: MasterChef už zná svou TOP 16
MasterChef Česko 2022 zná už svou finálovou šestnáctku. Kdo zabojuje o milionovou výhru a možnost vařit v nové restauraci michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka? Tohle jsou začínající kuchaři, kteří podle Jana Punčocháře, zmíněného Kašpárka a Přemka Forejta mají největší šanci na vytouženou trofej dosáhnout. Redakce eXtra.cz vám ve spolupráci s TV Nova připravila medailonky všech soutěžících.
Aco
Aco Lukić pochází z Bosny a Hercegoviny, z města, které se jmenuje Brčko. Pracuje jako učitel zeměpisu a píše disertační práci. Na vaření ho baví především vařit pro kamarády, když je nějaká příležitost, nebo když má na vaření pro víc lidí chuť. Jinak nejčastěji připravuje dorty a odpalované těsto. Miluje letadla, mohl by celý den být na letišti a koukat, jak odlétají a přilétají. Jeho láska je cestování, hory a moře. Má rád opice a věří, že jednoho dne ji bude i mít. Nemohl by si představit svůj život bez Akiti, jeho fenky, která se jmenuje Queen - právě ona je jeho královnou.
Ado
Jmenuje se Adam, ale kamarádi mu říkají Ado. Je to Art Director z Letné a pracuje pro jednu zahraniční agenturu. Nejčastěji ho uvidíte, jak se prohání na svém kole nebo skútru. Když vidí levnou letenku, kupuje ji a cestuje někam pryč, nejčastější destinací je ale Itálie, kde byl nejvíc. Má rád exotiku, jídlo, hudbu a hlavně pivo! Miluje svého kocoura Zorana a přítelkyni Viktorii.
Betty
Tohle je Betty, je jí 28 let a pochází z Prahy. Za poslední rok od základu překopala svůj život a přihlášení do MasterChefa byla už jen třešínka na dortu. Od malička ji bavilo cokoli, co se týkalo jídla: nakupování potravin, pěstování zeleniny na zahrádce, vaření, pečení, místo večerníčku sledovala Jamieho Olivera. V sedmnácti se vydala na dvouměsíční kurz vaření do Londýna.
Následně šla na VŠE a získala byznysové základy pro případné otevření restaurace. V současné době sbírá zkušenosti v korporátu jako marketingová manažerka, a až na to bude čas a příležitost, tyto zkušenosti chce využít ve vlastním podnikání. Protože pochází z velmi sportovní rodiny a její maminka ji naučila základy (téměř) jakéhokoli sportu, ráda by svou vášeň k vaření spojila právě se sportem. Jejím snem je otevřít si penzion na horách, kde by hlavní náplní nebylo jen dobré jídlo a lyže, ale prostor by dostávaly i jiné sporty a aktivity. Celkově by to bylo pohodové místo, kam se lidé rádi vracejí.
Číča
Jmenuje se Lucie Maděrová, ale znáte ji pod přezdívkou Číča. Dostala ji v národní házené, kterou hraje závodně a ve které je též i trenérkou. Přezdívkou ji začaly říkat její kamarádky, protože je taková nadýchaná – přesně jako činčila. Má hlavně ráda, když je legrace. Čím víc přátel, tím více je legrace. Nejlepší, co podle ní může být, je totiž víno, jídlo a drby! Mezi další její koníčky patří například cestování, posilovna a jumping s přáteli. Protože má ráda jídlo, od té doby, co byla malé koťátko, začala i vařit a proslýchá se, že ne špatně. Nyní je ve druhém ročníku na doktorském studiu. Zabývá se kozami na exotickém ostrově Sokotra, které tam dosud nikdo nezkoumal.
Ivka
Je to maminka dvou dětí, vtipná, empatická, jemná, ale taky divoký “blázen”. Jde naproti výzvám, někdy až do extrému, a drží se svého motta: slovo „nejde“ neexistuje. Je tvrdohlavá a nebojí se jít i tam, kam by ostatní nikdy nešli. Její temperament a slovenská krev se nezapře – prostě co na srdci, to na jazyku. Drží si od lidí odstup, ale za své blízké se ve skutečnosti pere víc než za sebe. Miluje vaření a pečení, je to vášeň a druh relaxace, která jí dovede vypnout hlavu od starostí a přenést ji do jiného světa, světa inspirace, detailu a úžasné chuti. Je to žena, se kterou se nenudíte.
Lubina
Jmenuje se Luboš Novotný, ale všichni mu říkají Lubina. Pracuje jako policista, práce ho baví, ale někdy také hodně vyčerpává. Naplňuje ho práce s lidmi, proto dělá dobrovolného hasiče a také spolupracuje s Červeným křížem. Má dva syny, kteří jsou pro něho celý svět, a zažívá s nimi ty nejlepší chvíle života. Žije na vesnici, uspokojuje ho, že si hodně surovin vypěstuje sám, má malé hospodářství, takže ho baví vařit z domácího. Věnuje se vodním sportům, surfování, kanoistice, snaží se to předat i svým synům. Rád cestuje, byť už ne tolik jako dřív. Má pořád dobrou náladu a obklopuje se lidmi se stejným pohledem na svět. Také má rád dobré víno, které k jídlu neodmyslitelně patří, a chtěl by to vše propojit v jeden smysluplný celek.
Malika
Tohle je Malika a je to Francouzka. V Praze bydlí tři roky, ale bydlela i všude možně po světě. Učila se jazyky, takže je ráda, že má příležitost se učit více česky právě tady. Pracuje, vaří a peče, plave, hraje na klavír, chodí na jógu… Když vaří, dělá to pro svou radost i pro svou rodinu a kamarády.
Martin
Martin je typograf s dvacetiletou praxí a specializací na knižní úpravu. Napsal už dvě knihy, tiskne volnou grafiku, maluje obrazy, sbírá fajfky a foglarovky. Zkouší vařit českou, moravskou, italskou a francouzskou kuchyni.
Martina
Jmenuje se Martina. Miluje humor, svou velkou promíchanou česko-italskou rodinu, svou práci, do které jí nikdo "nekecá"! V její laboratoři “Tartufiprete” je královnou vařečky. Ráda čte, chodí do lesa se svými nepostradatelnými pejsky hledat poklady – rozumějte lanýže, a užívá si spoustu jiných drobných radosti běžného života. Má ráda společnost prima lidí a na svět se dívá přes růžové brýle, prý to za to totiž stojí.
Milan
Milanovi Demeterovi je 20 let a od malička vyrůstal v dětském domově. Velice rád sportuje a mezi jeho nejoblíbenější sporty patří fotbal. Má i další koníčky, například má moc rád hudbu, a i proto je samouk ve hře na ukulele. Před rokem si společně s přítelkyní pořídil pejska, se kterým chodí běhat, a tak nějak se snaží volný čas trávit společně ve třech. Samozřejmě rád vaří, a proto je pro něho MasterChef jedna z nejhezčích příležitostí, kterou mohl dostat.
Ondra
Ondra je z Vysočiny a miluje tamní krajinu a veškerou turistiku. Rád sportuje (nohejbal, jízda na kole aj.). Je rodinný typ, a proto také tráví skoro veškerý čas s nejbližšími. Rodina je pro něho známka toho být v životě šťastný. Je velký snílek, nerad stojí na místě. Snaží se pořád někam posouvat a plnit si sny. Jeho životními cíli je vychovat ze syna slušného člověka a být mu vzorem. Rád také tráví čas v okruhu dobrých přátel s dobrým smyslem pro humor.
Petra
Jmenuje se Petra Krajčinovič. Zhruba do pěti let vařila a pekla z písku a kamení. Pak jí to nějak přestalo chutnat. Tak začala vařit opravdové jídlo. Měla štěstí, že ženy v její rodině byly nejen vynikající kuchařky, ale byly i dost odvážné na to, aby ji v šesti letech obdarovaly noži a nechaly úřadovat za sporákem. A tak se z vaření stala její celoživotní vášeň. Lásku k jídlu nic nepřekoná.
Steak je podle ní nejvíc sexy objekt na světě. Cibulka na másle smažená je ta nejvoňavější věc pod sluncem, těsně za vůní miminka. Největší radost jí dělá, když lidem kolem ní chutná. Jídlo je čirá radost. Jídlo spojuje. Za největší dar považuje to, že dokáže probudit stejnou vášeň pro chutě a zápal pro vaření i u svých kamarádů a klientů.
Robin
Robin žije na Žižkově a vyrůstal v Modřanech. Přes den je to marketér a večer se stává nadšeným amatérským kuchařem. Miluje českou kuchyni. Rád kombinuje koncepty české gastronomie s asijskými chutěmi. To charakterizuje celou jeho osobnost, protože je vietnamského původu, ale vyrůstal v Praze. Většinu svého volného času tráví s přítelkyní a pejskem. Jeho cílem je vlastnit a řídit nějaký gastro podnik, který bude přesně podle jeho představ. Má rád modrou barvu, k hranolkům si dá nejraději kečup a jeho oblíbený chlebíček je s krabí pomazánkou.
Sofi
Sofie Bednářová je studentka vysoké školy. Maturovala ve Francii, kde měla možnost poznat francouzskou kulturu, ale hlavně její kuchyni. Ta ji každodenně inspiruje. Ve volném čase, pokud nestuduje nebo zrovna není za sporákem, si nasadí sluchátka, pustí hudbu a přemýšlí nad novými recepty, kombinacemi surovin a chutěmi. Když přijde do kuchyně, stává se z ní pomyslně „dirigent“, neboť chce dosáhnout symfonie, symfonie chutí.
Terka
Jmenuje se Tereza, je jí 26 let a pochází z Ostravy. Vystudovala anglistiku, věnuje se překladům a editacím nejrůznějších odborných i laických textů. Volný čas tráví s přáteli, s rodinou, s dobrou knihou, na horách nebo v přírodě. A samozřejmě v kuchyni. Je dost svéhlavý samorost a nesnáší, když ji někdo do něčeho tlačí. Také nesnese stereotyp. A protože ji i hlava jede 24/7, vymýšlí pořád nové věci, které by mohla dělat nebo zkusit. Což platí i v kuchyni. Částečně i proto už od osmnácti často pracovala v zahraničí, kde poznávala cizí kultury a také chutě. Musí prostě pořád něco objevovat. Její životní hrdinky jsou její maminka s babičkou. Miluje psy, moře, černý humor, sarkasmus a kafe po ránu.
Vojta
Vojta Urban (29) pracuje jako kouč životního stylu. Pochází z valašského Vsetína, kde hrál hokej, protože se tam prý kromě pití slivovice nic moc jiného dělat nedalo. Po gymplu se ale rozhodl živit hlavou a vydal se do Prahy studovat matfyz. Pak ale přišel zvrat a jeho vášeň pro sport a práci s lidmi zvítězila. Začal jako osobní trenér a postupně sestavil tým odborníků z oblastí výživy, pohybu, spánku i psychologie a s tímto komplexním přístupem pomáhá osobním klientům i pracovníkům ve firmách být zdravější a spokojenější. Je to vášnivý sportovec, otužilec, čtenář i kuchař a v roce 2019 se mu podařilo získat titul Muž roku.