Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024

GLOSA: Chodící nepravda Soukup skončil hodně neslavně. Sežralo ho jeho vlastní ego

Mediální magnát Jaromír Soukup.
Zdroj: profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 7 fotografií
GLOSA

Možná je škoda, že neexistuje národní mistrovství ve fabulování, třeba by měl naději kvalifikovat se z předních pozic i takový Jaromír Soukup (55). Jeho poslední tvrzení se s pravdou rozchází už tak moc, že při jeho jinak nesporné mimořádné inteligenci i jemu samotnému muselo být jasné, že už nejde o nic víc než o trapnost.

Jaromír Soukup kope do kdysi své TV

Začněme tím, čím nás někdejší vážený podnikatel a mediální magnát Jaromír Soukup oblažil naposledy.

Jak redakce eXtra.cz již informovala, svůj konec na TV Barrandov odůvodnil vskutku prazvláštně. Naznačil, že televizní skupina má zoufalou sledovanost a že by se styděl na ní cokoli moderovat.

V podstatě tedy naznačuje, že to nebylo tak, že dostal kopačky, ne, že on sám byl toxický, a tak se ho zbavili, ale že to byl on, kdo se štítil vrátit se.

Abychom ho ale citovali přesně: „Sledovanost nynější publicistiky a zpravodajství platformy TV Barrandov je v podstatě nulová a pohybuje se v jednotkách tisíc diváků. Pro mě osobně je to takřka mizivé a pro politické debaty nedůstojné. Směřování a výkon TV Barrandov jsou tedy, pro politický obsah, velmi problematické,“ zkritizoval ve zprávě pro Novinky.cz sledovanost skupiny.


Usvědčil sám sebe z nepravd

A zde jsou dvě velmi humorné věci: zaprvé tragickou sledovanost TVB zapříčinil sám, když zde moderoval pomalu i reklamy, asi padesát pořadů, takřka neslezl z obrazovky. Z přehlídky marných pokusů zapsat se pozitivně do televizní historie vyčnívá hlavně dadaistický projekt Premiér, kde dokonce vedl rozhovor sám se sebou (jako „moderátor“ a jako seriálový předseda vlády). Nic divnějšího jsem snad v životě neviděl, leda Japonce v jejich reality show s výkaly.

Druhá věc je spíš usvědčující milého pana Jaromíra Soukupa z řekněme nepravdy: kdyby to bylo opravdu tak, že šlo o jeho rozhodnutí, netvrdil by v červnu, krátce poté, co se ukázalo, že TVB na léto smazala všechny jeho pořady, že o prázdninách si dává vždy ofuk a že se v září samozřejmě zase vrátí.

Takže sám sebe usvědčil z tvrzení věcí, které se neshodují s realitou. Již dříve mlžil o tom, že je stále ještě vlastníkem TVB, i když už to samozřejmě neplatilo. Dříve zase vinu za miliardový dluh házel tu na covid (řadu věřitelů si přitom vyrobil dávno před pandemií), tu na finančního ředitele. Jako by snad své klíčové lidi jako certifikovaný odborník přes daňové poradenství nekontroloval a nehlídal. Tak určitě...

Jaromír Soukup zkrátka rád manipuluje s pravdou.


Proč musel skončit

Proč byl Soukup vymazán z TV Barrandov, je jasné. Vadil zaměstnancům, kteří s ním měli nemilé zkušenosti a zdaleka nejen ohledně neplacení, vadil věřitelům, klientům, vadil i případným posilám televizního programu.

Příčil se zkrátka skoro všem.

Nekonečné ego

Nyní je otázka, co s ním bude dál. Naznačuje, že se brzy dozvíme o nějakém jeho dalším projektu. Sám je totiž přesvědčený o tom, že je špičkový moderátor.

Kdysi jsem s ním o tom vedl textovou diskusi, v níž jsem mu asertivně naznačil, že nevlastnit televizi, na obrazovku ho nikdy nikdo nepustí. Bylo poznat, že ho to smrtelně urazilo. Šlo o jeho citlivé místo a začal se vztekat.

Podle mě své pořady, které jsem měl možnost zhlédnout, ale fakt uváděl naprosto mizerně, pod úroveň klasické profesionální práce. Čišel z toho amatérismus nejhrubšího zrna a bylo mi za dotyčného stydno, že to sám nevnímá. Asi neměl okolo sebe lidi, kteří by se mu nebáli do očí říci pravdu.

Doporučené video: Tehdy ještě Jaromír Soukup mohl na TV Barrandov. Legendární tiskovka pořadu Agáta Jaromíra Soukupa:


Sebedůvěra

Přitom je vážně neskutečně chytrý, pálí mu to jako málokomu, v marketingu nevydělal stamiliony jen tak náhodou. Jenže jakmile přičichl k médiím zevnitř, k pofidérní slávě a popularitě, postupně rozum jako by začal oslabovat a vítězilo nad ním jeho ego.

Nakonec své podnikání v podstatě přivedl na buben, jájínkovství ho pohltilo a znemožnilo mu uvažovat racionálně podnikatelsky.

A zdá se, že určitá sebestřednost a „nabubřelost“ jeho uvažování pokračuje.


„Moje ,značka’ je nepochybně silnější než značka ,TV Barrandov. Což ostatně za pár týdnů budete mít možnost porovnat. Výkon TV Barrandov je skutečně tristní a moje místo není v tomto televizním projektu,“ napsal v textové zprávě serveru Novinky.cz.

Síla jeho značky je vidět na Herohero, kde je rád, když mu počet předplatitelů neklesne pod patnáct lidí. Ne patnáct tisíc nebo patnáct set, opravdu jen patnáct jedinců. V dobách největší slávy jich bylo celých padesát.

Ale třeba má pravdu, já se šeredně pletu a jednou bude slavnější moderátor než Marek Eben a Václav Moravec dohromady…

Aneta z Love Islandu kápla božskou. Prolomila hradbu mlčení o tom, zda měla v Česku celou dobu přítele

Související články

Další články

Nejnovější kauzy