HEZKY ČESKY: 10.díl: Cibulkové jaro po celý rok
Je to zvláštní koloběh života. V každou chvíli celého roku, všechny čtyři období, může být jarní cibulka v zemi a růst. A také se tak děje, například nedaleko Mladé Boleslavi v zemědělské firmě Předměřická a.s. Ta rozhodně není malá, jen cibulku tu pěstují po většinu roku na 40 hektarech. Místo je to krásné, a hlavně velmi strategické. Na dohled od dvou tisíc obhospodařovaných hektarů se vine řeka Jizera. Pro závlahu, kterou si firma zajišťuje sama, je její blízkost vlastně nezbytná. Díky ní zde mohou věnovat cibulce maximální péči, přesněji řečeno cibulce lahodné, jak jí tady říkají. Latinsky se nazývá Allium fistulosum. Pro nás laiky je to jednoduše mladá čerstvá cibulka, která se dá sníst celá včetně natě. Takhle přesně ji botanikové vyšlechtili. Zahrnuli do toho i jemnější, nepálivou chuť, a díky ní je chuťovou ozdobou různých zeleninových salátů, a od brzkého jara a v dnešní době skoro po celý rok je významným zdrojem vitamínů.
V srpnu do země
Hlavní agronom inženýr Václav Tržický ví o cibulkách doslova všechno. Zná je do poslední slupky a rád o nich mluví.“ Není to jednoduchá práce, vlastně pořád chodím po polích a sleduji, jestli nám úrodu neohrožují škůdci nebo choroby. Dělám to rád, vždyť díky tomu mohu být pořád venku a všechno mi krásně roste před očima.“
První budoucí úroda cibulek se seje koncem srpna. Říká se jí ozimá. Před zimou vyleze ze země rostlinka tenká, jak tužka, tak zůstane přes zimu, aby pokračovala v růstu na jaře dalšího roku. To se cibulky začnou klubat ze země a sklízet. Růst cibulky jarní je kratší, dospělá je za čtvrt roku. Hospodáři ovšem semena do země nevpraví všechna najednou na všech čtyřiceti hektarech. Provozují takzvané etapové výsevy po dvou hektarech po celý rok. Postupně je sklízejí a znovu sejí až do listopadu. Cibulka je celkem odolná rostlinka, ale i tak ji ve dnech, kdy jí hrozí náhlý mráz, zakrývají netkanou bílou textilií, která přidá k přirozené venkovní teplotě 2°C.
A jde se do světa
Nastálo pracuje ve firmě třicet lidí. Ovšem v sezóně, kdy přichází na řadu i mrkev, petržel, celer, jahody nebo baby melouny, brambory, pšenice a další, se po polích pohybuje až 250 pracovníků. „Jsme na to připraveni, máme i svoje ubytovny, další si pronajímáme v okolních vesnicích, jinak bychom to nezvládli.“ Cibulku ze země vytahují především ženy. Den nebo brzo ráno před sklizní, když si například PENNY MARKET stanoví konkrétní množství, které aktuálně potřebuje, se pole pokropí, aby cibulka vyklouzla z půdy. Pak se odstraní svrchní listy, napočítá podle velikosti šest až osm cibulek, svazek se sváže dvěma gumičkami, uloží do bedýnky, a ještě ten den nebo nejpozději den po sklizení se čerstvá cibulka dostává k zákazníkům.
Zkuste si spočítat, kolik cibulek vyroste na jednom hektaru. 110 až 120 tisíc svazků a jeden svazek má 6 až 8 cibulek. Rovnice je jednoduchá a výsledek někoho překvapí, protože to číslo se blíží miliónu. 1 ha = 660 000 – 960 000 cibulek podle velikosti.
Udržitelně skvělá
Nejen proto, že se cibulka konzumuje kromě kořínků celá, musí být pěstitelé obezřetní, pokud jde o případné používání chemických přípravků. Sami si zakládají na ohleduplnosti k přírodě i spotřebitelům. Už dávno získali od Zelinářské unie certifikát Kontrolovaná zelenina z integrované produkce (IPZ), který jim přesně stanoví, jak se chovat v rámci udržitelného zemědělství. A tyto standardy platí pro veškerou produkci Předměřické a.s.
Cibulka je nenápadná rostlinka s mimořádně nápadnými vlastnostmi a chutí. Rozhodně je v ní vepsána i péče, kterou ji člověk i příroda dávají. Nejlepší je ji kupovat v hlavní sezoně, která začíná v dubnu a končí v červnu. V dnešní době je v supermarketech jarní cibulka k dostání až na pár zimních měsíců prakticky celoročně, a to i díky péči a umu českých dodavatelů a farmářů.
Na předchozí díly seriálu se můžete podívat zde:
HEZKY ČESKY: 1.díl: Jahodové léto plné chuti
HEZKY ČESKY: 2.díl: Tradiční české brambůrky, které zná celá země
HEZKY ČESKY: 3.díl: Znáte příběh českého pokladu jménem Niva?
HEZKY ČESKY: 4.díl: Čerstvé bylinky do tradiční české kuchyně
HEZKY ČESKY: 5.díl: Hořické trubičky aneb Pohádka o Napoleonovi a trubičkové bábě
HEZKY ČESKY: 6.díl: Podhoubí dokonalé chuti
HEZKY ČESKY: 7.díl: Pekárna Malenka: Dobrý chleba potřebuje dostat pecku
HEZKY ČESKY: 8.díl: Pivovar, který proslavil film Postřižiny
HEZKY ČESKY: 9.díl: Karamelové dítě