Hlavně ať jsou zdraví! Krása pomoci naplnila ledničky seniorům
Protože předvánoční čas je i o mlsání, a protože to může být dobré i zdravé zároveň, spojila se Nadace Krása pomoci se společností PENNY a k seniorům zamířily právě zdravé potraviny.
Zakladatelka nadace a předsedkyně správní rady Taťána Gregor Brzobohatá se proto, aby byly vybrány skutečně dobré věci, spojila s nutriční specialistkou PENNY Hanou Stříteckou. Vytipované klienty nadace obdarovaly a zároveň jim poradily, jak se vhodně stravovat, aby lépe zvládali příznaky stárnutí.
„V rámci naší spolupráce jsme si řekli, že uděláme něco, čím seniory nejen potěšíme, ale můžeme přispět i k jejich zdravému stravování. Proto jsme se rozhodli, že je navštívíme, a při té příležitosti jim naplníme ledničku,“ popisuje zrod nápadu Taťána Gregor Brzobohatá s tím, že cílem nebylo jen tak nakoupit. „Proto jsme společně s Hankou vybrali potraviny, které by senioři měli jíst, protože jim pomáhají zlepšovat zdravotní stav.“
Desítky tun oblečení a potravin
PENNY a Nadace Krása pomoci od počátku října společně zajišťují nákupy potřebným klientům nadace. Jde o aktivitu související s iniciativou Giving Tuesday, která připadla na 30. listopadu. Tento den se po celém světě koná od roku 2012 a v České republice pod hlavičkou Asociace společenské odpovědnosti od roku 2016. Během let se Giving Tuesday stal celosvětovým dárcovským hnutím, které je poháněno jednotlivci, rodinami, neziskovými organizacemi, firmami a komunitami po celém světě.
Co se konkrétně Česka týče, za pět let se v rámci Giving Tuesday podařilo na charitativní účely vybrat více než 180 milionů korun, darovat desítky tun oblečení a potravin lidem v nouzi, a hlavně vykonat bezpočet dobrých skutků.
A jak byly potraviny vhodné pro seniory vybírány? Hana Střítecká v PENNY volila taková jídla, která při dlouhodobém užívání seniorům pomohou s nejčastějšími zdravotními komplikacemi - například s krevním tlakem a srdcem, které působí proti úbytku svalů nebo zlepšují mozkovou aktivitu. A nešlo zdaleka jen o to seniorům naplnit ledničku, dozvěděli se také řadu cenných rad o tom, jaké potraviny jsou vhodné, a jak mohou vhodně doplnit svoji stravu.
„Určitě by v jídelníčku měla být i zelenina a ovoce, ideálně v každém jídle, ale alespoň 3 menší porce by denně být měly. Samozřejmě, i zde záleží forma na zdravotní stavu – tedy zda přednost bude mít zelenina uvařená v polévce, nastrouhané jablko, celá, neupravená hruška, kompot či dětská přesnídávka. Kromě bílkovin, vlákniny jsou velmi důležité i omega 3 mastné kyseliny, a to jak pro srdce, lepší regeneraci, tak zejména pro mozek. Najdeme je například v rybách, ideálně, když se do jídelníčku zařadí alespoň 2x týdně, klidně v podobě rybičkové pomazánky, nebo i v olejích a semínkách. Z olejů obsahuje tyto prospěšné mastné kyseliny, a zároveň se nám hodí pro velmi široké využití v kuchyni olej řepkový. Dalším zdrojem jsou pak například chia semínka,“ radí Hana Střítecká s tím, že řada seniorů trpí problémy s vysokým tlakem.
„Neměli by tedy příliš solit a vyhledávat již primárně slané potraviny. Tady může pomoci vyměnit část soli za bylinky, ať už čerstvé nebo sušené. Aromatické bylinky jako česnek, kmín, majoránka, které se přidávají až ke konci vaření, kromě výraznění chuti, mají i zdravotní benefity jako třeba lepší trávení nebo zvýšení obrany schopnosti organismu.“
V letošním roce měl projekt pro desítky seniorů, které Nadace Krása pomoci navštívila a vypomohla jim s nákupy potravin, ještě jeden nezanedbatelný efekt – zpestření nekonečného čekání na konec pandemie a také poučení.
„To nejcennější, co staří lidé, kteří žijí osamoceně, potřebují je náš čas. Když navíc cítí, že někomu záleží na jejich zdraví, na tom, jak se jim daří, je to pro ně něco, co nelze nahradit, a co je pro ně často zážitek, v který už nedoufali,“ říká Soňa H. Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci.