Hledáte inspiraci na bramborový salát? Přední čeští politici se svěřili se svými recepty
Andrej Babiš
-brambory
-kořenová zelenina
-kyselé okurky
-cibule
-plnotučná hořčice
-sůl a pepř
-jogurt
U premiéra Andreje Babiše (66) vládne v kuchyni jeho žena Monika (46). "Dělám v podstatě klasický simple salát jako téměř každý. Brambory uvařím ve slupce, oloupu je a nakrájím do mísy na kostičky. To samé udělám s vařenou zeleninou, přidám najemno nasekanou cibuli, se kterou to nepřeháním. Místo majonézy pak používám jogurt, protože salát je pak lehčí a člověku není tak špatně, když se přejí. Vše dochutím plnotučnou hořčicí, solí a pepřem," říká Monika Babišová a dodává, že suroviny dává od oka, záleží podle lidí a chuti.
Miroslav Toman
-brambory
-cibule
-kyselé okurky
-ocet
-olej
-plnotučná hořčice
-sůl a pepř
O bramborový salát se u Tomanů stará sám ministr zemědělství, který připravuje tradiční českou pochoutku podle netradičního receptu. "Brambory uvařené ve slupce ještě vlažné oloupu a nakrájím na silnější plátky. Připravím si sladkokyselou zálivku z vlažné vody, soli, cukru, octa a pepře, dochutím trochou oleje a plnotučné hořčice. Pak nakrájím najemno cibuli, které může být hodně. Přidám stejné množství kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky nebo nastrouhané na struhadle najemno. Vše smíchám a nechám uležet, brambory tak nasáknou zálivkou," vysvětluje Toman.
Markéta Pekarová Adamová
-brambory
-sterilovaný hrášek
-nakládaná okurka
-nakládaná paprika
-vajíčko
-mrkev a celer
-cibule
-majonéza
-jogurt
-dijonská hořčice
-sůl a pepř
O svůj recept, který si převzala a upravila od maminky, se podělila i Markéta Pekarová Adamová. "V našem salátu musí být sterilovaný hrášek, nakládaná okurka a trocha nakládané papriky, vajíčko, vařená mrkev a celer, trocha cibule. Majolku dávám jen z poloviny, druhou část dávám bílý jogurt, aby byl salát lehčí. Dochucuji kromě soli a pepře i dijonskou hořčicí. Poměry jednotlivých ingrediencí se příliš nezabývám, naopak sázím na intuici a zkušenosti a skládám je od oka. Zato si hodně dávám záležet na kvalitě použité majonézy, zrovna nedávno jsem se naučila dělat i domácí," radí předsedkyně TOP 09.
Radek Holomčík
-brambory (odrůda Keřkovské rohlíčky)
-cibule (ideálně bílá lahůdková)
-kyselé okurky
-sterilovaný hrášek
-vejce (od šťastných slepiček)
-majonéza
-hořčice s medem
-jablečný ocet
-cukr
-sůl
-hořčičné semínko (drcené, prášek)
Bramborový salát nechybí na štědrovečerní hostině ani u poslance Pirátů Radka Holomčíka. "Očištěné brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na proužky (já to dělám přes tradiční drátěný kráječ). Nakrájíme si cibuli na hrubší kousky a poté si na ni připravíme nálev - svaříme vodu s jablečným octem, cukrem, trochou soli a hořčičným semínkem. Sladkokyselý nálev by měl být o trošku intenzivnější, než je klasický nálev na okurky. Provaříme 10 minut a stáhneme z ohně. Do ještě horkého nálevu vložíme pokrájenou cibuli a necháme společně vychladnout. Poté scedíme. Na kráječi na brambory pokrájíme i kyselé okurky a vejce. Brambory polejeme trochou nálevu z okurek tak, aby vsákly veškerou tekutinu, poté přidáme vejce, cibuli, okurky a scezený hrášek. Poměr dle chuti. Do směsi přimícháme majonézu (nejlépe domácí) a trochu medové hořčice, dosolíme a v případě potřeby ještě dochutíme nálevem z okurek. Necháme přes noc na chladném místě bezpečně chráněném před nájezdy ochutnávačů," doporučuje Holomčík.
Jiří Mihola
-brambory
-vejce
-cibule
-sterilované okurky
-eidam
-jablko (Golden)
-ocet
-hořčice
-sůl, pepř, cukr
Vánoční přípravy miluje i poslanec za KDU-ČSL Jiří Mihola, který se také podílí i na vaření tradičních svátečních pochoutek. "Do mísy dáme nakrájené brambory, cibule, vejce natvrdo, velmi jemně nakrájené sterilované okurky, nastrouhaný eidam, najemno nakrájené tvrdé jablko (Golden). To vše promíchat a zalít zálivkou. Tu si připravíme z teplé vody, hořčice, vody z nakládaných okurek, soli, cukru a pepře. Dochutíme do sladkokysela octem nebo citronem. Dobrou chuť a hezké Vánoce!" přeje Mihola, který také rád připravuje vánočního kapra.