Honza Albrecht z MasterChefa: V soutěži jsem si našel kamarády. Pozornost fanoušků mě baví
Vítěz MasterChefa Jan Albrecht se netají svým kladným přístupem ke zdravému životnímu stylu. Není proto náhoda, že zaštítil vydání knihy o saunování. U té příležitosti ho vyzpovídala redakce eXtra.cz. "Stejně tak, jako je důležité něco dělat s nasazením a odhodláním, je důležité i umět si odpočinout a pak se k té práci zase vrátit. V životě je potřeba mít balanc," řekl známý kuchař.
Setkáváme se tu na křtu knihy o saunování. Jaký vy máte vztah k tomuto způsobu relaxu?
Já mám k saunování poměrně letitý vztah. Pamatuju si, jak už jsme ve školce chodili do sauny, tenkrát to bylo povinné. Pak se dlouho nic nedělo a třeba pět nebo šest let zpátky jsem se k tomu vrátil a musím říct, že mě to hodně oslovilo a tím, jak se věnuju Wim Hofově metodě (Tato metoda se skládá ze 3 pilířů: dýchání, chladová terapie (otužování) a meditace pozn. red.) tak je to takový fajn doplněk. Myslím si, že je to takový hodně jednoduchý a efektivní způsob, jak si odpočinout v krátké době. Člověk nabere novou sílu a odpočine si jak fyzicky, tak psychicky. V tom je sauna skvělá.
Uvědomil jsem si, že je potřeba umět zastavit
Určitě. Myslím si, že to, čím jsem si v životě prošel, mi pomohlo v tom, že už si budu vždycky dávat trochu bacha a pamatovat na to, že je potřeba opravdu nějaký čas v tom týdnu věnovat čistě sám sobě.
Doporučené video: Jan Albrecht o vyhoření a depresích
My se tady bavíme o relaxaci a vy se pohybujete v gastronomii. Řekl byste, že to je stresující obor? Víc stresující než třeba jiné obory?
Možná trošku jo, ale ten pohled začíná vždy u sebe sama. Myslím si, že může být ve finále jakýkoli obor stresující, když toho člověka nenaplňuje, nebaví. Přijme to za definitivu, že by takhle měl fungovat a že by měl zůstat u toho oboru. Pokud něco děláš ze srdce, děláš to rád, tak ten stres vnímáš zase trošičku jinak. Je to něco jiného – a to si myslím, že je důležité.
V MasterChefovi jsem si našel kamarády
Už uplynula nějaká doba od MasterChefa. Co se změnilo?
Jsou to nějaké dva měsíce od té doby, co byl MasterChef vyhlášen, a byly to intenzivní dva měsíce pro mě. Něco úplně nepoznaného, protože předtím jsem byl takový jako no name, nikdo mě neznal, a to se úplně změnilo. Kdekoli se teď objevím, lidi se se mnou chtějí fotit, vnímají mě nějak, tak je to samozřejmě příjemné, je to fajn, ale je to intenzivní, je to silné. Ale zároveň jsem nelenil a už jsem procestoval hodně restaurací, kde jsem dělal takové pop upové večery, abych se se všemi těmi fanoušky, kteří mi psali a kteří mi gratulovali, mohl setkat, takže to jsem absolvoval teď a začalo mě to bavit.
Čemu se nyní věnujete?
Teď momentálně připravuji projekt, který by měl nějakým způsobem sdružovat restaurace, pracovat s nimi tak, abych mohl ještě více cestovat a ještě víc poznávat šéfkuchaře, kteří mě neskutečně baví – vlastně od té doby, co jsem absolvoval MasterChefa – a tam jsem poznal tři šéfkuchaře, takže se cítím motivovaný poznávat další a další a nějak se v té gastronomii rozvíjet.
Vy jste byli v MasterChefovi celkem dobrá parta. Setkáváte se ještě vůbec?