Ivan Vodochodský o Superšéfovi: Spali jsme 2 hodiny denně, Zdeněk je převlečená herečka
Věděli majitelé restaurace, do čeho jdou nebo se o proměně svého podniku za 24 hodin dozvěděli opravdu až na místě?
Netušili vůbec nic. Původně byli vybíráni a hlásili se do pořadu typu Jak se staví sen, nebo předělávku interiéru podobného typu. Žili tedy v tom, že o nic jiného nejde. S ohledem na to, že jsme neměli rozpočet americké produkce, vysvětlili jsme jim, že potřebujeme natočit vzhled restaurace před proměnou – pro architekty - a při tom samozřejmě nabírali také všechny nešvary, což provozovatelé netušili. V samotný den D, tedy v den, kdy byl na place poprvé Zdeněk Pohlreich, jsme se se štábem vrátili pod záminkou, že je třeba natočit ještě restauraci za plného provozu a také medailonky. A perfektně nám to prošlo, do Zdeňkova demaskování opravdu nikdo nic netušil.
Jak zvládal Zdeněk Pohlreich převlékání do kostýmů, užíval si to nebo to vnímal jako nutné zlo?
Tak je nutno říci, že Zdeněk (62) je převlečená herečka, takže se převtěloval a užíval si to. Také proto po svém hereckém výkonu dostal nabídku na roli v seriálu Slunečná. Hraje tam pro změnu sám sebe.
Z jaké proměny restaurace měl štáb největší radost?
Každý ten příběh byl úplně jiný, s jiným nábojem, to se asi nedá takhle říci. Součástí celé proměny byla nejen změna interiéru, ale také myšlení, přístupu k práci, ke gastronomii obecně. Velmi nás bavil třeba projekt ve Svitavách, ke se majitel restaurace inspiroval svým dědou, ale moc mu to nešlo. Navíc se už dvakrát objevil v pořadu Ano šéfe! a my se Zdeňkem věděli, že by si šanci zasloužil. Měl zkrátka potenciál, a tak jsme na něj vsadili…
Byl celý štáb opravdu 24 hodin na nohou? Čím se po dobu natáčení stravoval?
Byl na nohou, ale střídal se. Nemáme tu tak přísná pravidla jako v USA, kde se během jednoho natáčení vystřídá hned několik štábů, každý spal, kdy mohl, kdy měl hotovo. Třeba dvě hodinky, pak zase pokračoval v práci, když jej bylo potřeba. Dá se říci, že opravdu si všichni odpočinuli, až když měli hotovo. A kde se jedlo? Sytili jsme se u kamionu, kde všichni, kdo učili vařit tým restaurace, stíhali zároveň připravovat catering pro štáb. Smekám před jejich pracovitostí. Takže ano, catering byl na místě, z druhé strany kamionu, kam oko kamer nedohlédlo.
Jedná se o licencovaný pořad, jehož podobný koncept běží v Anglii a Americe, v čem se Zdeněk Pohlreich liší od Gordona Ramsayho?
Rozhodně se liší v kadenci sprostých slov. Ale náš Zdeněk je rozhodně barvitější, protože čeština je pro tento druh vyjadřování skvělým jazykem. Jinak je Zdeněk stejnou osobností jako Gordon Ramsay, jen pro menší impérium. Oba jsou profesně skvělí. Na první pohled dokážou odhalit problém, pojmenovat ho bez zbytečných slov a nabídnout řešení. Umí okamžitě aplikovat správný postup a pokud ten se dodržuje, je to cesta k úspěchu.