Jak na bramborový salát? Pohlreich radí přidat salám, receptů je ovšem spousta
Kromě kapra patří na štědrovečerní stůl také bramborový salát. Na ten se mnoho lidí těší dokonce víc než na kapra, kterého mnohdy nahrazují jinou rybou či dokonce klasickým řízkem. Receptů na bramborový salát je mnoho a dá se říci, že co rodina, to názor. Pokud jste však ten svůj ideální ještě neobjevili, můžete se inspirovat v našem článku, který jsme připravili ve spolupráci s webem Toprecepty.
Bramborový salát je už od nepaměti nedílnou součástí štědrovečerní večeře a prakticky každá rodina si oblíbila nějakou jeho variantu. Ke každoročnímu folklóru tak patří i vypjaté debaty, zda do tohoto salátu patří salám či jiná uzenina, nebo naopak v žádném případě. Tato otázka pravidelně rozděluje Čechy na dva nesmiřitelné tábory.
Že se u nás salát zabydlel dávno, o tom svědčí i to, že o něm psala jak slavná kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová, tak neméně známá prvorepubliková autorka kuchařských knih Marie Janků-Sandtnerová. Ta ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů uvedla recept na salát sestávající pouze z 1 kg ve slupce uvařených nakrájených brambor, 40 g nadrobno nasekané cibulky, soli a pepře.
Jak uvařit brambory na salát?
Na salát se hodí brambory varného typu A, které jsou nepatrně moučnaté, hezky lojovité a nemají tendenci se rozvařovat. Do salátu pak budou krásně pevné. Jejich obal bývá označen zelenou barvou. Může jít i o označení AB nebo BA. Brambory vaříme v celku ve slupce. Měly by proto mít zhruba stejnou velikost, aby byly všechny stejně provařené.
Brambory na salát je ideální uvařit den dopředu, protože velmi dlouho chladnou. Pokud jsme si na jejich přípravu vzpomněli pozdě, brambory slijeme a zchladíme vodou a dáme je na plech, kde k nim půjde dobře vzduch. Budou se potom lépe loupat.
Co dát do bramborového salátu?
Do salátu kromě brambor patří také kořenová zelenina. Tento recept na vánoční bramborový salát sice uvádí pouze mrkev, běžně se do něj však dává i kořen petržele a celer. Dále sterilované okurky, jejichž lák zároveň použijete na přikyselení. Pak majonéza, sůl a pepř.
Nezapomeňte ani na cibuli, tu je však třeba spařit horkou vodou, aby se tak rychle nezkazila, nebo jak doporučuje tento recept, krátce ji osmahnout na sádle či slanině, kterou pak dáte i do salátu.
S uzeninou, či bez?
A když už jsme u těch uzenin, jak to s nimi tedy je? Patří do salátu, či nikoli? Podle známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha ano a on osobně je tam dává. Jeho receptem a ingrediencemi jsou salátové brambory, nálev z kyselých okurek, šalotka, bílý vinný ocet, mrkev, celer, petržel, vejce, kyselé okurky, mražený hrášek, majonéza, dijonská hořčice a zakysaná smetana. Na dochucení pak používá šťávu z citronu podle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř a strouhaný křen.