Jak na kynuté jahodové knedlíky. Jednoduchý recept na voňavou a sladkou pochoutku
Sezóna jahod naplno odstartovala a je čas oprášit oblíbené recepty. Ideální volbou jsou kynuté jahodové knedlíky s tvarohem. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz vám poradíme, jak tuto voňavou a sladkou dobrotu připravit.
Jahody jsou nejlepší čerstvé, ale nejde je jíst po tunách. Připravujeme z nich i různé dezerty, krémy, saláty a moučníky. Jednou z oblíbených pochoutek jsou jahodové knedlíky, bohatě sypané strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.
Můžeme připravit knedlíky kynuté, z tvarohového těsta nebo z těsta odpalovaného. Tentokrát se zaměříme na ty kynuté.
Recept na kynuté jahodové knedlíky
Na těsto budeme potřebovat:
- 300 g hrubé mouky
- 10 g čerstvého droždí
- asi 1/2 hrnku mléka (podle potřeby)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce roztopeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Uváděné množství bude stačit na 12 až 15 knedlíků.
Na plnění si připravte samozřejmě jahody. Tento recept můžete použít i s jiným druhem ovoce.
Na dohotovení mějte po ruce:
- tvrdý tvaroh (nastrouhaný)
- moučkový cukr
- máslo
Jak postupovat při přípravě knedlíků
Z hrubé mouky, mléka, vajíčka, cukru a kousku droždí můžeme vytvořit nezapomenutelnou pochoutku. Droždí zasypeme cukrem, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme žloutek. Do mouky vmícháme špetičku soli a následně i kvásek, mléko se žloutkem a 2 lžíce roztopeného másla. Poté vypracujeme těsto a necháme v teple vykynout.
Po vykynutí vyválíme váleček a ukrajujeme kousky, do kterých balíme jahody, a opět necháme vykynout.
Knedlíky vložíme do vařící vody a vaříme je asi 4-6 minut, tento čas je orientační, záleží na velikosti knedlíků. V průběhu vaření, jak vyplavou, knedlíky otočíme.
Nakonec je vyndáme, ideálně děrovanou naběračkou. Propícháme je, aby unikla pára.
Podáváme se strouhaným tvrdým tvarohem, cukrem a polité rozpuštěným máslem.
Jak skladovat a zpracovat jahody
Jak zpracovat a skladovat jahody? Čerstvé jahody můžeme uložit do chladničky při teplotě 1-5 °C do přihrádky na ovoce v nízké vrstvě tak, abychom zabránili pomačkání. I při těchto podmínkách ale vydrží bez ztráty kvality jen pár dní.
Jahody je tedy nutné co nejdříve zpracovat. Přebytky můžeme zmrazit nebo vyrobit různé zavařeniny.