Jak připravit báječný domácí bezový sirup? Vždy ho spotřebujete do poslední kapky
Bez černý kvete téměř všude, kam se podíváte. Právě v těchto dnech máte nejlepší příležitost připravit si z jeho voňavých květů lahodný sirup. Ten domácí je zaručeně nejlepší. Ve spolupráci s webem o vařením Toprecepty.cz vám poradíme, jak na to.
Sezona černého bezu začíná zpravidla koncem května a pokračuje dále v červnu. Ač kvete téměř na každém rohu, ne všude je vhodné květy sbírat. Vybírejte keře, které rostou v čistém prostředí, co nejdále od rušné silnice.
Květy černého bezu je nejvhodnější sbírat za slunečného počasí, ne po dešti či brzo ráno. Vlhké květy totiž velmi rychle zhnědnou a ztrácí na kvalitě. A pozor, při sběru kontrolujte, zda květy nejsou obsypané mšicemi.
Osvědčený recept na bezinkový sirup
- 30 bezových květů
- 2 kg krupicového cukru
- 50 g kyseliny citronové
- 3 bio citrony
- 2 l vody
Postup při přípravě bezinkového sirupu
Jako první si převařte vodu, v našem případě dva litry a nechejte ji vychladnout. Mezitím se pusťte do přípravy bezových květů, které je nejprve nutné vytřepat, abyste z nich dostali drobný hmyz. Tak učiňte ještě venku či alespoň na balkoně.
Bezové květy vložte do velké nádoby či sklenice a nalijte na ně vychladlou vodu. Následně přidejte šťávu z jednoho citronu, kyselinu citronovou a další dva citrony nakrájené nejlépe na kolečka. Připravená směs se musí nechat 24 hodin louhovat.
Následující den tekutinu přeceďte přes plátno, či utěrko do hrnce. Přidejte 2 kg krupicového cukru a důkladně promíchejte. Poté tekutinu zahřejeme a až se cukr rozpustí, slijte sirup do lahví. Ty pak důkladně uzavřete. Bezinkový sirup skladujte nejlépe v lednici. Dlouho vám však pravděpodobně nevydrží, protože jakmile ho ochutnáte, nebudete chtít přestat.
Báječný recept na bezinkový sirup ➔
Související články
![Svatomartinská husa.](https://media.extra.cz/static/img/2024/11/snimek-obrazovky-2024-11-07-135912_16_9_0-740x416.jpg)
Svatomartinské hody jsou tu: Jaké recepty nesmějí chybět na vašem seznamu? Nezapomeňte na martinské rohlíčky a kaldoun
![Jahodová zmrzlina s tvarohem.](https://media.extra.cz/static/img/2024/05/snimek-obrazovky-2024-05-20-155138_16_9_0-740x416.jpg)
Je tu oblíbený samosběr jahod: A co z nich? Vsaďte na zmrzlinu, svěží řezy či jahodové tiramisu
![Pampeliškový med](https://media.extra.cz/static/img/2024/04/med-z-pampelisek-155460-1920-1080-nwo_16_9_2-740x416.jpg)
Jak na pampeliškový med: Vyrobte si doma zdravý poklad z louky či zahrady. Stačí květy, citron a cukr
![Velikonoční nádivka](https://media.extra.cz/static/img/2021/03/10699-nadivka-velikonocni-1_16_9_0-740x416.jpg)
Nejlepší recepty z vajec: Velikonoční nádivka, tlačenka i vajíčkové saláty
![Velikonoční beránek zdobený sněhem.](https://media.extra.cz/static/img/2024/02/snimek-obrazovky-2024-02-21-185833_16_9_0-740x416.jpg)