Jak uchovat houby? Připravte si polotovary, díky kterým si i v zimě připomenete vůni lesa
Sametově hladké houby jsou pokladem léta a podzimu. Jak však zachovat jejich chuť po celý rok? V našem článku vám prozradíme pár tipů, jak se stát mistry v umění zpracovávání hub, tak aby vám vydržely i několik sezón. Zavařování, sušení a mražení, to jsou jen některé ze způsobů, které jsme si pro vás ve spolupráci s webem Toprecepty.cz připravili, takže si připravte skleničky a sušičky, jde se do toho.
Houby se u Čechů stále těší velké oblibě. Letošní rok sice nějak obzvlášť velké nadílky nepřinesl, ale na někoho se však přesto štěstí usmálo a teď zbývá jen vymyslet, co s úlovkem, pokud zrovna neplánujeme jíst svoji kořist tři dny v kuse.
Zavařené houby jako polotovary
Nakládané kyselé houby zná asi každý. Jak na ně? Nakrájenou směs hub, zde si můžeme vybrat zcela libovolně, sterilujeme v octovém nálevu. Přidáme cibulky, kousky mrkve a další pochutiny, zavaříme a voilà, máme mňamku na zimní večery, něco k zakousnutí na večírky či zajímavou alternativu ke kompotu k obědu.
Kromě toho však můžeme takto do skleniček připravit i polotovary, které pak využijeme do omáček, polévek či na smaženici. Zde je příprava více než snadná. Houby nakrájíme, osolíme, opepříme, okmínujeme a podusíme ve vlastní šťávě. Následně již jen vlijeme do sklenic a zavaříme.
Při uchovávání tímto způsobem si můžete předem určit, co pak s houbami budete dělat, a připravit si předem vhodnou směsku. Tuhé houby jako hřiby, lišky či masáky se vám hodí do omáček a polévky. Z babek zase uděláte výbornou smaženici. Také doporučujeme zvolit menší sklenice, abyste ji po otevření spotřebovali celou.
Jak uchovat houby?
Nejznámější způsob skladování hub je sušení. Jak houby usušit, aby nehrozilo plesnivění? Plodnice důkladně očistíme nožem, odkrájíme červivé a nakousané části. Otřeme je suchým hadříkem a zásadně je neomýváme. Nakrájíme je na plátky asi 3 mm silné a následně srovnáme vedle sebe na podložku umožňující proudění vzduchu. Že jsou houby opravdu suché poznáme tak, že ve sklenici chrastí. Pak nemají důvod plesnivět.
Ještě snadnějším způsobem je houby jednoduše zmrazit. Zmražené houby mají nejblíže k houbám čerstvým. Po rozmrznutí je můžeme dusit, smažit, přidat do omáček, polévek i pod maso, stejně jako do nádivek nebo na slané koláče.
Vyrazili jste pod stan či do divočiny jen tak nalehko a narazili jste na houbový ráj, ale nemáte, kam je dát? Máme tu i recept vhodný pro situace, kdy nemáte možnost uchovat houby žádným z předchozích způsobů. Stačí si vzít s sebou pár zavařovacích sklenic a kilo nebo dvě soli. Houby očistíte, nakrájíte a střídavě se solí vkládáte do sklenic.