Jarní bylinky na talíři. Víte, jak si pochutnat na pampeliškách, medvědím česneku či sedmikráskách?
Jaro je v plném proudu a příroda mění svou tvář. Kolem nás je mnoho nejrůznějších květů a barev. Trávníky získaly opět svěží zeleň, za sluncem se tlačí mnoho bylinek. Mnoho z nich při správném využití prospěje našemu zdraví a poskytne nám důležité živiny a jarní vitaminy. Mezi nejoblíbenější patří pampelišky, medvědí česnek a sedmikrásky. Podívejme se ve spolupráci s webem Toprecepty.cz na jejich využití v oblíbených receptech.
Pampelišky na talíři
Listy pampelišek vyráží velmi brzy na jaře. I když nám na záhonech mohou připadat jako nepříjemný plevel, pro naše zdraví jsou ceněnou bylinou. Prospěšné látky získáme konzumací svěžích mladých listů. Trháme je pouze z rostlin, které rostou v čistém prostředí.
Přidáváme je do jarních salátů. Jejich hořkost snížíme jednoduchým trikem - rostlinu přikryjeme květináčem nebo jinou nádobou, a když k ní nebude pronikat světlo, listy zesvětlají a hlavně už nebudou tak hořké. Když listy pokapeme citronovou šťávou a olejem, budou ještě chutnější. Hořkost omezíme i krátkým orestováním nebo podušením. Starší listy už nesbíráme, kvůli hořkosti by nám nechutnaly. Oblíbený je například ředkvičkový salát s pampeliškovými lístky.
Několik listů přidáváme do smoothies, společně s dalšími jarními bylinkami (špenát, nať petržele, žebříček, sedmikráska a další). Z mladých listů lze připravit pesto. Několik listů přimícháme do polévky a dalších jídel, hlavně dušených a zapékaných. Nálev z kořenů je tradiční náhradou kávy. Z polévek lze doporučit pampeliškovou polévku s mrkví a pažitkou.
Jak na pampeliškový med
Jaro je již v plném proudu, když se na loukách ukážou květy pampelišek. Nejprve ojediněle, ale brzy jsou vidět všude kolem nás. Přemýšlíme, jak si je uchovat, dříve než se jejich hlavičky promění v bílé chmýří. Nejoblíbenější způsob je vaření pampeliškového medu.
Podle oblíbeného receptu nasbíráme na základní dávku 400 květů pampelišek. Přidáme 2 litry vody a 2 kg cukru. Výsledkem není opravdový „med“, ale hustý sirup. Čím déle ho budeme vařit, tím bude hustší a medu podobnější.
Uvařený med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Doporučuje se užívat při nachlazení. Sladíme jím čaj a sladké pokrmy (knedlíky, kaše, nákypy a další jídla). Stačí vzít trochu na lžíci a pokrm pokapat. Med z pampelišek má zajímavou příjemnou chuť, kterou si oblíbíme. Louku plnou pampelišek nám bude připomínat celou zimu.
Medvědí česnek a vše kolem něj
Medvědí česnek si získal velkou popularitu a není se čemu divit. Vyráží brzy na jaře, když je pro nás čerstvá zelenina vzácná. Nejlépe se mu daří na vlhčích a mírně zastíněných místech. Najdeme ho v řídkých listnatých lesích, většinou poblíž říček a potoků.
Medvědí česnek se dá snadno pěstovat na zahradě, vybereme pro něj vlhčí stanoviště v polostínu. Místo jeho růstu označíme cedulkou - rostlina později zatahuje, proto musíme být opatrní, abychom ji při okopávání nepoškodili.
Medvědí česnek je vytrvalá rostlina, která vyrůstá z podzemní podlouhlé cibule. Poznáme ho podle nezaměnitelné česnekové vůně, která ho odliší od později rostoucích konvalinek. V přírodě se česnek často vyskytuje v rozsáhlých porostech. Sbíráme svěží mladé listy, dokud se nezačne tvořit květenství. Pak již sběr ukončíme. Ke sběru lze využít nůžky.
Nasbírané listy co nejdříve spotřebujeme. Nejlepší jsou čerstvé. Nakrájíme je nadrobno a posypeme jimi namazaný chléb nebo připravené jídlo. Přidáváme je do pomazánek, bylinkových másel, polévek a do špenátu. Hodí se do zapečených jídel, jarních nádivek, karbanátků a různých smažených placiček. Oblibě se těší například míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem.
Jemně nakrájený česnek přidáváme dokonce do těst, především kynutých, a do náplní těst (kynutých nebo z listového těsta). Použijeme ho všude tam, kde bychom jinak použili obyčejný česnek. Přebytek listů snadno zmrazíme nebo usušíme. Nejoblíbenější zpracování, které uchová vůni čerstvé rostliny, je příprava česnekového pesta.
Pesto z medvědího česneku
Pesto se dá připravit z různých bylinek (bazalka, špenát, rukola, petržel, kopr), ale to z medvědího česneku patří mezi nejvíce ceněné. Listy nejprve omyjeme a dobře osušíme. Pesto by nemělo obsahovat přebytečnou vodu, aby bylo trvanlivější. Dále budeme potřebovat sůl, případně trochu citronové šťávy. Důležitou složkou pesta je olej, obvykle olivový.
Místo tradičních, ale vzácných piniových oříšků, což jsou jedlá semínka borovice, můžeme přidat jiná semena nebo ořechy. Pokud je dopředu namočíme, bude mít pesto vláčnější konzistenci. Když je naopak opražíme na suché pánvi, dají pestu příjemnou vůni a lepší trvanlivost.
Pesto připravíme pomocí mixéru - všechny potřebné suroviny v něm rozmixujeme dohladka. Vzniklou směs rozdělíme do menších skleniček a povrch každé zalijeme vrstvičkou oleje. Sklenice uložíme do chladna, nejlépe do ledničky. Pesto, do kterého přidáme parmezán, vydrží přibližně dva týdny. Pokud sýr nepřidáme, bude trvanlivost pesta delší.
Domácí pesto je skvělé k dochucení těstovin. Oceníme ho ale i při přípravě dalších jídel. Vylepší chuť zeleninových a luštěninových polévek. Dochutíme jím pomazánky, ke kterým se hodí česneková chuť. Obvykle ho již s pokrmem nevaříme, ale záleží na zvoleném způsobu použití.
Můžeme ho přidat k pečeným bramborám na talíři nebo do dresinku ke grilování. Hodí se k rajčatovým omáčkám a na pizzu. Jednoduše jím potřeme topinky nebo ho namažeme v tenké vrstvě na chléb s máslem. Použití je univerzální a jednoduché.
Sedmikrásky jsou nejen na okrasu
Nenápadné květy sedmikrásek objevíme ojediněle v přírodě kdykoliv během roku, pokud počasí dovolí a nejsou zapadlé sněhem. Ale zjara jsou nejkrásnější, vyrážejí s velkou vervou vzhůru a plní trávníky svými malými půvabnými hlavičkami. Tyto nenápadné rostlinky patří mezi nejoblíbenější byliny pro zdraví. Jejich příjemná chuť a ceněné účinky je předurčují k častému využití v naší kuchyni.
Nejvíce je oceníme na jaře – v té době nemáme mnoho jiné zeleniny z vlastní zahrady a všechna je nám vzácná. Sedmikrásky jsou snadno dostupné, a pokud budeme mít trpělivost, můžeme si jich nasbírat po libosti. Pomoci nám mohou děti. Rostou na trávnících v zahradách, nebo si je můžeme nasbírat při procházkách.
Na čistých místech sbíráme svěží květy s krátkou stopkou, které využijeme na sladká a slaná jídla. Krásně jimi ozdobíme dort nebo doplníme efektní ledové kostky, které pak přidáváme do osvěžujících nápojů. Květy sušíme do čajových směsí a vaříme z nich tradiční sirup proti kašli.
Sedmikrásky mícháme s jarní zeleninou
Mladé listy mají příjemně sladkou a jemnou chuť, díky ní jsou vhodné do salátů. Mícháme je s jarní zeleninou (ředkvičky, špenát, hlávkový salát, jarní cibule) a s časnými, planě rostoucími bylinami.
K sedmikráskám se hodí listy řebříčku a nahořklé lístky pampelišek. Doplníme je citronovou šťávou a několika kapkami oleje. Podle potřeby je dochutíme a smícháme se zálivkou nebo k nim přidáme chutný dresink.
Květy sedmikrásek s jídlem už déle nevaříme. Zdobíme jimi pokrmy až při podávání - na talíři přidáme několik květů. Ozdobit můžeme polévky a bramborou kaši, namazaný chléb s pomazánkou a obložené talíře. Květy jsou pěkné na sladké kaši, dortech a pohárech. Hodí se na sladké zákusky a dezerty.
V přírodě kolem nás je mnoho bylinek, které mohou obohatit náš jarní jídelníček. Jsou zadarmo a snadno dostupné. Stačí si najít trochu času a vyrazit pro ně do zahrady nebo na procházku. Při hledání způsobu využití se nám nabízí inspirace v oblíbených receptech, které často máme ještě od našich babiček.