Jaroslav Sapík na pokraji smrti: Náhlé komplikace při operaci, šéfkuchař málem vykrvácel na sále
Slavný český gastronom a autor mnoha úspěšných kulinářských knih Jaroslav Sapík se dlouho neukázal na veřejnosti. Jak prozradil v rozhovoru pro eXtra.cz, postihly ho vážné komplikace v souvislosti s operací kolene, kvůli nimž málem vykrvácel.
Strach o život
Známého českého šéfkuchaře Jaroslava Sapíka trápily v první polovině letošního roku nepříjemné zdravotní problémy. "Byl jsem po operaci kolene a nedopatřením jsem málem vykrvácel," prozradil eXtra.cz slavný český gastronom, který prý přišel až o litry krve. "V těle jsem potom měl asi jen 41 % krve," dodal Sapík. Jak k masivnímu krvácení po operaci došlo, ale specifikovat nechtěl.
To nejhorší má naštěstí Jaroslav Sapík za sebou. "Myslím, že jsem dopadl ještě docela dobře. Mám jen ztrátu imunity, takže chodím pravidelně na penicilin a nějaké léky," popsal známý šéfkuchař svůj současný zdravotní stav. "Jinak se cítím velmi dobře, nohu trénuju, tak to snad rozchodím. Máme dobré zdravotníky, takže vědí, co s námi mají dělat," doplnil mistr svého oboru na slavnostním křtu knihy Karel - Příběhy z trezoru.
Rodinný podnik předává dětem
Kvůli stálému pracovnímu vytížení neměl Jaroslav téměř možnost pořádné rekonvalescence. "Vždycky jsem pomohl v práci, pak jsem si šel lehnout a takhle jsem to střídal. Máme rodinnou firmu, je do ní zapojená moje manželka, můj syn, a prostě když můžete, tak pomůžete," uvedl jednasedmdesátiletý Sapík, který je rád, že teď, když je starší, má možnost si jít odpočinout a netrpět v práci s bolestí.
Kuchařské řemeslo se v rodině Sapíků dědí z otce na syna a Jaroslavův vnuk bude již jedenáctou generací kuchařů. "My to v sobě máme. Moje žena byla zase z cukrářské rodiny," vysvětluje šéfkuchař. Jak ale spolu všichni zvládnou vycházet, když se v práci nedá vyvarovat vyhroceným momentům? "To, co se řekne v práci, tak se nesmíme urážet, protože jsme oba dva pracovníci a doma se o práci nemá mluvit. Většinou se od toho snažím odpojit, a když to přeberou mladý, tak nemůžou dva poroučet," prozradil majitel rodinné restaurace U Sapíků, jak je to se vztahy na pracovišti mezi rodinnými příslušníky.