Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Zrádci (reality hra) Bachelor Česko 2024

Je tady sezóna chřestu a pampelišek: Jak vyrobit nejlepší bylinkový med?

Chřest je výborný do salátů.
Zdroj: Pixabay
Předchozí Další
+ Další fotografie
byliny v kuchyni

Jaro je v plném proudu a s ním i sezóna chřestu a pampelišek. Poradíme, jak využít tyto byliny v kuchyni. Z pampelišek můžete například vyrobit skvělý med, který je zdraví prospěšný a má mnoho dalších blahodárných vlastností. Křupavý chřest je nejlepší s lahodnou holandskou omáčkou. Možností využití je však mnohem víc.

Jako první se zaměříme na pampelišky, které krásně oživují travnaté plochy. Tyto rostliny nemusí nutně sloužit jen k pletení věnců či zdobení dívčích hlav. Mají mnoho blahodárných vlastností, i proto nesou název pampelišky lékařské. Ideální variantou je z nich vyrobit pampeliškový med.

Příprava pampeliškového medu

Vyrobit pampeliškový med není žádná věda. Budete k tomu potřebovat jen dva litry vody, dva kilogramy cukru krystal (můžete použít i třtinový cukr), dva chemicky neošetřené, nejlépe bio citrony a samozřejmě pampelišky, konkrétně 500 gramů rozvinutých pampeliškových květů.

Květy lehce osprchujeme vodou, necháme okapat a vložíme do hrnce. Nakrájíme citrony i s kůrou, přihodíme je k pampeliškám, pak vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Následně necháme vychladnout a hrnec uložíme na 24 hodin na chladné místo, kde se budou všechny prospěšné látky z květin louhovat.

Další den přecedíme obsah hrnce a přidáme cukr. Výslednou směs pak na prudkém ohni půl hodiny vaříme. Po 30 minutách stáhneme na mírný plamen a necháme pozvolna vařit dalších 60 minut. Hotový med pak plníme do sterilizovaných zcela suchých uzavíratelných sklenic. Výsledný produkt se hodí všude tam, kam jsme zvyklí dávat med od včelařů. Počítejte však s tím, že pampeliškový med je o něco řidší.

Podrobný recept na přípravu medu z pampelišek ➔

Pampelišky s čočkou

Pampeliškový med není zdaleka jedinou možností, jak tuto luční bylinu v kuchyni využít. Další možností je připravit si pampelišky s čočkou. Budete k tomu potřebovat mladé pampeliškové listy, balsamico ocet, čočku (uvařenou tak, jak jsme zvyklí), vejce a případně nějakou tu uzeninu.

Podrobný recept na přípravu pampelišek s čočkou➔

Další možnosti využití pampelišek

Ze sušeného kořene pampelišky se dá namlít pampelišková mouka. Z kořene lze také udělat odvar, což je jednodušší. Jednu lžičku sušeného mletého kořene zalijete horkou vodou a necháte přes noc louhovat.

Pampeliška je výtečná také pro přípravu detoxikačního smoothie, hodí se skvěle do salátů a výborně doplní svěží pomazánku z tvarohu a ředkviček. Důvodů, proč fandit pampeliškám, je zkrátka celá řada.

Chřest v kuchyni

Chřest se v našich končinách netěší takové popularitě, přitom je český chřest vyhlášený a ve světě nemá konkurenci, což z něj učinilo výborný vývozní artikl. Chřest obsahuje hodně vlákniny a málo kalorií. Jde o dietní a zdraví prospěšnou zeleninu, která se velmi snadno připravuje.

Po očištění ho svážeme kuchyňskou nití do svazků zhruba o osmi kouscích. Přivedeme vodu k varu, přidáme lžičku soli, citronovou šťávu, trochu másla a svazky chřestu. Zeleninu vaříme na stojato. Špičky stonků zároveň musí být nad hladinou a vařit se pouze v páře. Bílý chřest potřebuje až osm minut v lázni, zelenému stačí pět.

S chřestem není třeba dělat žádné komplikované věci. Nejlepší je stejně jen tak na másle a se solí, případně s holandskou omáčkou. Klíčem k dobré holandské omáčce je trpělivost a důslednost při šlehání žloutků nad vodní lázní. Vyzkoušejte ji například podle receptu slavného amerického šéfkuchaře Gordona Ramseyho.

Chřest se dá usmažit také v trojobalu, skvěle doplní bulgur nebo kuskus s tofu. Je tak bezvadnou pochoutkou pro vegany a vegetariány. Chřest můžete přidat do bramborového salátu místo části brambor.

Recept na chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem

Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat svazek zeleného chřestu, 200 g smetany 31%, 3-4 lžíce strouhaného sýra, 2 lžičky naloženého zeleného pepře, muškátový oříšek, sůl, limetku, sezamové semínko (opražené).

Z chřestu odlomíme tvrdší konce. Přivedeme k varu asi litr vody se lžičkou soli. Chřest povaříme 2-3 minuty, vytáhneme a necháme okapat.

Smetanu přivedeme k varu a vmícháme sýr. Po rozpuštění (trvá to jen krátce) přidáme pepř a špetku oříšku. Případně hustou omáčku zředíme kapkou vody z chřestu.

Podrobný recept na přípravu chřestu v jemné omáčce se zeleným pepřem ➔

Dobrou chuť!

Hvězda Zlatovlásky drsně zkritizovala Českou televizi. Nebýt starých pohádek, nemají co vysílat, tvrdí Štěpánek

Související články

Další články

Nejnovější kauzy