Josef Maršálek z Peče celá země umí i psát: Letos mu vyjde už druhá kniha
Ve svém mládí byl vysmátý vlasatý vousáč Josef Maršálek, který se aktuálně objevuje na obrazovkách jako porotce v pořadu Peče celá země, rok učitelem hudby a divadelního umění, ale záhy zjistil, že to pro něj není to pravé. Zcela změnil obor. Vyrazil do světa a získával cukrářské zkušenosti, kdy ty nejcennější načerpal ve známém britském obchodním domě Harrods, kde 7 let vedl tým cukrářů. Nasbíral zkušenosti i v Indii. V zahraničí strávil dlouhých 12 let.
Po návratu do Česka na čas zakotvil v kavárně a cukrárně Cakeshop v hotelu U Zlatého jelena v Praze, kterou spoluzaložil. Následně spolu s Robertem Chejnem z Chateau Kotěra začal vyrábět a prodávat exkluzivní dobroty pod značkou Fat Brothers. Radí cukrárnám a kavárnám, spolupracuje s cateringy i cukrářskými učilišti a také rozhoduje o nejlepších českých amatérských cukrářích v soutěži Peče celá země. A navíc píše také knihy!
Péct, milovat a žít a Moderní česká cukrařina
První knihou Josefa Maršálka je Péct, milovat a žít (Mladá Fronta, říjen 2019), která je spíše životopisem popisujícím jeho dětství, mládí a ohromující cestu na špičku světové cukrářské elity. Vtipná, rázná kniha lidového stylu potěší tím, že dělá dojem, že autora znáte osobně a sedí vedle vás. Je to oddechové, lehké čtení. Jeho nejnovější papírovou dobrotou je pak kniha Česká moderní cukrařina (na přelomu ledna a února 2020 ji vydá nakladatelství XYZ), ve které na téměř dvou stech stranách najdete 47 skvělých receptů, rad a triků na to, jak rafinovaně vylepšit tradiční české cukrovinky typu laskonky nebo věnečky.
Jeho láska ke knihám se objevila již na gymnáziu, kde poprvé přičichl k cukrářským kuchařkám a bylo jasné, že pečení bude jeho vášní. Dokázal ročně přečíst i 25 knih, což se odráží i v jeho literárním šarmu. Naživo alespoň v televizi ho můžete potkat v sobotní cukrářské show České televize Peče celá země, kde stojí po boku českým, leč velmi úspěšným, amatérským cukrářům.