Jste nafouknutí a je vám po jídle těžko? Vyzkoušejte anýz. Toto nejstarší koření vás zase postaví na nohy
Anýz patří mezi nejstarší koření na světě. Je příbuzný fenyklu, kopru a kmínu. Kvete bílými květy a dorůstá až do výšky 60 centimetrů. Má aromatické vlastnosti, a tak je hojně využíván do pokrmů, parfémů, past i ústních vod
Pro anýz jsou typické relaxační a uklidňující účinky. Tato bylinka má sladce kořeněnou chuť a vůni. Používá se do léčiv i jako ingredience pro výrobu cukrovinek a alkoholických nápojů Někdy se přidává také do kadidel a vonných pytlíčků. Semena anýzu se dříve běžně žvýkala pro zlepšení dechu.
Ze semen se připravuje čaj nebo se krátce povaří v mléce. Tento nápoj se také podává lidem, kteří trpí nespavostí. Anýz působí také příznivě na trávicí soustavu, proti plynatosti, léči i nechutenství, podporuje trávení a posiluje žaludek Ze střev dokonce odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy.
Tato bylinka je také užitečná pro dýchací soustavu, pomáhá při vykašlávání, usnadňuje zkapalňování průduškových hlenů. Doporučuje se lidem s astmatem a nemocemi průdušek.
A také těm, kteří chtějí přestat kouřit. Je totiž výbornou protilátkou na nikotin a dehet, čistí podrážděnou sliznici průdušek a podporuje regeneraci buněk sliznice.
Léčebný efekt anýzu je navíc posílen antibiotickými vlastnostmi, působí hlavně proti některým druhům bakterií. Anýzové semeno se hodí pro léčbu respiračních onemocnění pro děti.
Anýz skvěle využijete i v kuchyni. Mletý nebo celý anýz dochutí sladká a pikantní jídla, například koláče, cukrovinky, sušenky, pečivo, ale i omáčky nebo nakládané okurky. Anýz je prostě zázračný, a proto by vám doma neměl chybět.