Kam se ztratil selský rozum? Opavia vyrábí arašídové sušenky bez arašídů. Proč?
Co se na českém trhu objevily tradiční české piškoty s jinou chutí, barvou a tvarem, jelikož společnost Opavia přesunula jejich výrobu z Česka do Polska, vytahují se další skandálky Opavie. Ten se tentokrát týká arašídových tatranek, v nichž už arašídy jen stěží najdete.
Jak upozornil už na začátku roku pořad A dost! internetové televize Stream, arašídy jsou nahrazovány arašídovým aroma.
„Arašídy jakožto alergenní složka byly nahrazeny praženými pšeničnými klíčky, které jsou nutričně velice bohaté. Chuť arašídů je pak zajištěna přídavkem arašídového aromatu, vyrobeného z lískových oříšků a přírodně identických látek (nejedná se tedy o syntetické aroma) tak, aby ani tato surovina nebyla zdrojem alergenu,“ uvedla nově pro deník ECHO24.cz Daniela Schnurpfeil z Mondelez Czech Republic (koncern, pod který Opavia spadá).
Řekněme si to zjednodušeně. Opavia přestala vyrábět arašídové tatranky s arašídy kvůli alergikům, kteří arašídy nemohou jíst. Vidíte v tom taky tu nesmyslnost? Jak k tomu přijdou nealergici? Není to náhodou diskriminace lidí, kteří alergii nemají?
Ovšem kritika se netýká jen arašídových sušenek bez arašídů, ale i máslových sušenek Opavia Zlaté Club. V nich už také nenajdete máslo, ale pouze sušené aroma. Tuto kritiku ale společnost odmítá s tím, že receptura nebyla změněna už 17 let.