Kapr a Vánoce patří k sobě: Jak šupináče správně zabít? A co rozhodně s rybou nedělat?
Jak kapra zabít?
Pokud vám rybu nezabil odborník, je to na vás. Připravte si ostrý nůž, utěrku, paličku (plínko dřeva například) a dvě nádoby. Kapra si přidržíte za hlavou pomocí utěrky. Jde to i bez ní, ale mokrá ryba v ruce prostě klouže.
Nejprve rybu omráčíme úderem nad oči. Omráčeného kapra pak zářezem za hlavou usmrtíte, čímž dojde k jeho vykrvení. Těsně za hlavou u břišní dutiny se nachází srdce kapra, tudíž dojde během několika minut k dokonalému vykrvení. S rybou zacházejte rychle a šetrně. Co je rychle mrtvé, to netrpí.
Pak můžete rybu oškrábat škrabkou, nebo šupiny můžete stáhnout. Na to potřebujete hlavně ostrý nůž. Při kuchání ryby pak dejte pozor, ať nepoškodíte žlučový váček - došlo by ke znehodnocení masa. Pokud žluč přeci jen praskne, maso rychle opláchněte a zasolte, pomůže to od hořkosti.
Před další kuchyňskou přípravou je dobré rybu pořádně nasolit a nechat odležet v lednici. Sůl se pak dostane přímo do svaloviny a maso na talíři bude mít vyváženou chuť.
Do řeky kapra nevracejte
Pokud uvažujete o tom, že si kapra koupíte živého a pak mu dáte svobodu, tak to nedělejte. Návrat do řeky kapr zřejmě nepřežije - v sádkách si zvykl na jinou vodu a návrat do řeky pro něj bude posledním zážitkem. Také není dobré kapra dlouho držet ve vaně, nesvědčí mu to. A hlavně myslete na to, že kapr potřebuje k životu vodu - každá vteřina na vzduchu ho stresuje. Nosit tedy kapra na dlouhé vzdálenosti v igelitce? To rybu mučí.
Kam pro kapra? Zkuste Tesco
Prodeje kaprů obecných před obchody Tesco v průběhu posledních dnů před Štědrým dnem každoročně stoupají. Samozřejmostí je také zpracování kapra přímo namístě, o které má zájem více než ¾ zákazníků. Tato ryba zůstává stále nejpopulárnější součástí vánoční tabule, prodejci ale poněkud překvapivě upozorňují, že Češi mají čím dál větší zájem i o lososa. Prodeje ostatních druhů jsou pak proti těmto dvěma již zanedbatelné.
„Čeští zákazníci mají zájem hlavně o kapry vážící okolo tří kil. Většina z nich neřeší, zda se jedná o takzvaného šupináče, nebo je spíš lysí. Po čem je vysoká poptávka, to jsou vnitřnosti, jelikož poctivou rybí polévku z jednoho kapra nepřipravíte. Ještě se nám nestalo, že bychom večer uklízeli stánek a vnitřnosti nám zbyly,“ říká majitel rybářství Lukáš Borozidis.
V obchodech jsou samozřejmě k dostání i další druhy ryb, které zákazníci s oblibou kupují celoročně. „Prodejům ryb na štědrovečerní stůl ale stále vévodí kapr, následuje pak losos. Další druhy ryb jako okoun nebo treska už výrazně zaostávají,“ dodává Václav Koukolíček, manažer komunikace Tesco.
Každý den od 8:00 do 20:00 v období od 19. prosince do 23. prosince najdete českého štědrovečerního kapra v kádích u obchodů Tesco. U vybraných prodejen zakoupíte kapry ještě na Štědrý den do 10:00.