Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024

Karel Heřmánek trpěl ukrutnými bolestmi: Zánět trojklaného nervu je jako zásah elektrickým šokem, říká lékař

Karel Heřmánek měl zánět trojklaného nervu: Nesnesitelné bolesti
Zdroj: Profimedia.cz
Předchozí Další
+ Dalších 29 fotografií
Bolest

Karel Heřmánek (†76) se před svou smrtí potýkal s onemocněním označeným jako zánět trojklaného nervu. To má nesmírně bolestivé projevy, z něhož mívají pacienti často deprese. „Dalo by se to přirovnat třeba k situaci, kdy vám někdo vrazí šroubovák do tváře, tedy jde o velmi silnou bolest. Přichází to v atakách několikrát během dne,“ popsal pro Blesk vedoucí lékař Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Šimon Kozák. 

Karel Heřmánek spáchal sebevraždu v sobotu na Střelnici Placy ve Višňové. Herec se před zraky dalších přítomných lidí a instruktorů zastřelil a na místě zemřel. Kvůli čemu se rozhodl spáchat sebevraždu, to je zatím předmětem vyšetřování.

Herec trpěl několik měsíců před úmrtím zánětem trojklaného nervu. „Pokud je pravda, že dotyčný trpěl zánětem trojklaného nervu, tak co mám poznatky od pacientů, jde o nepředstavitelnou bolest. Někteří pacienti, kteří tím trpí, to popisují jako nárazové zásahy elektrickými šoky. Velká bolest se objevuje nečekaně a nečekaně také mizí. A to jsou opravdu situace, které člověka mohou přivést až do depresí. A to proto, že člověk nevidí světlo na konci tunelu,“ prozradil pro eXtra.cz psychoterapeut Jan Beer.

Příčiny jsou různé

Také podle vedoucího lékaře Centra léčby bolesti Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Šimona Kozáka se jedná opravdu o velmi silnou bolest. Zánět postihuje zhruba 4 až 13 lidí na 100 tisíc obyvatel. „Dalo by se to přirovnat třeba k situaci, kdy vám někdo vrazí šroubovák do tváře, tedy jde o velmi silnou bolest. Příčiny jsou různé, jde o iritaci, zánětlivé stavy, stomatologické problémy, ale i stres či špatně uložený nerv. Z toho pramení i problém s řešením dané situace, kdy to někdy lze operovat, jindy mohou pomoci farmaka, komplikovaně se hledá příčina a její řešení,“ vysvětlil pro Blesk.

V roce 1971 sestavila a popsala kanadská McGillova univerzita škálu bolestí, v níž je zánět trojklaného nervu hned druhý na příčce. Na padesátibodové škále bolestí dosahuje 44 bodů. Větší bolest má už jen reflexní dystrofie (onemocnění horní končetiny, které se projevuje výraznou pálivou bolestí, ztuhlostí, otokem a barevnými změnami kůže, pozn. red).

Nesnesitelná bolest

Zánětem trojklaného nervu trpí také sedmadvacetiletá brazilská studentka Carolina Arruda, která kvůli nesnesitelné bolesti a nemožnosti uzdravení shání peníze na eutanazii.

„Bolest, kterou cítím, je popisována jako jedna z nejintenzivnějších, jakou může lidská bytost zažít. Je srovnatelná s elektrickými výboji ekvivalentními trojnásobku náboje 220voltové sítě. Tato bolest mi prochází celým obličejem. Moje situace je bohužel o to složitější, že je oboustranná, tedy postihuje obě strany mého obličeje,“ uvedla o svém problému Carolina na stránkách Vakinha. Se zánětem se potýká již jedenáct let.

Aneta z Love Islandu kápla božskou. Prolomila hradbu mlčení o tom, zda měla v Česku celou dobu přítele

Související články

Další články

Nejnovější kauzy