Kašlete na drahé máslo a vajíčka: 3 levné recepty na tradiční cukroví, které vás nezruinují!
1. Marokánky
Potřebujete:
1/4 l vody, 160 g kandovaného ovoce, 160 g libovolných ořechů, hrst rozinek,160 g cukru, 1 vanilinový cukr, 20 g hladké mouky a čokoládu na vaření
Mouku svaříme ve vodě s cukrem a vanilkovým cukrem na kaši. Přidáme směs ovoce a ořechy. Lžičkou uděláme kopečky a pečeme zhruba 5 minut na 180 stupňů. Poté si rozpustíme 100 g čokolády a smícháme ji s 2 lžícemi oleje. Vychladlé marokánky potíráme z ploché strany čokoládou.
2. Medvědí pracny
Potřebujete:
200 g oleje, 100 g vlašských ořechů, 280 g hladké mouky, 40 g cukru, čerstvě namleté koření (skořice, badyán, hřebíček), vanilkový cukr a kakao
Suroviny smícháme a vytvoříme kompaktní hmotu Podle potřeby přidáme mouku nebo olej. Hmotou plníme formičky na pracny. Pečeme na 170 stupňů zhruba 15 minut.
"Dávka vystačí na 48-50 kusů," říká cukrářka Eliška z Momo Café, která má všechny recepty vyzkoušené.
3. Nepečené kuličky
Potřebujete:
160 g rozinek či datlí, 120 g kokosu, 40 g kakaa a kokos na obalení
Rozinky (nebo datle) namočíme na hodinu do horké vody, slijeme a rozmixujeme se zbývajícími ingrediencemi. Tvoříme koule, které poté obalíme v kokosu. Z tohoto množství uděláte zhruba 12 kusů větších kuliček.
Varianta pro dospělé: ovoce namočte do alkoholu, vhodný je koňak nebo tuzemák.