Krása a zdraví ve skořápce? 9 důvodů, proč byste do svého jídelníčku měli zařadit vlašské ořechy!
I když jsou pro mnohé z nás vlašské ořechy především symbolem Vánoc, předložíme vám hned 9 neprůstřelných důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku mnohem častěji!
1) Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, bílkoviny, vlákninu a arginin.
2) Pouhých 5 jadýrek denně poslouží k tomu, aby se snížila hladina „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi až o 20 %!
3) Chutné plody ořešáku královského jsou velmi bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů.
4) Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu, který má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch, např. Alzheimerovy choroby.
5) Díky vysokému obsahu manganu posilují sexuální potenci a plodnost.
6) Díky vysokému obsahu zinku působí pozitivně na naše vlasy, nehty a pokožku.
7) Ačkoliv patří mezi nejkaloričtější ořechy, mají paradoxně blahodárný vliv na naši tělesnou hmotnost. Jelikož jsou energeticky hutnou potravou, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit právě při snižování hmotnosti.
8) Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány.
9) Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost.