Kuřecí zmrzlina nebo vepřové koleno s mangem: Zdeněk Pohlreich žasne
Zdeněk Pohlreich je známý tím, že je k moderní české kuchyni poněkud skeptický. V novém díle svého pořadu Pohlreichův souboj restaurací se však právě s takovou gastronomií setká. V menu budou i takové kuriozity jako kuřecí zmrzlina nebo vepřové koleno s mangem. „Nacházíme se období tzv. kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ pochvaluje si Pohlreich dnešní přístup moderních restaurací.
Žádné klasické buchty nebo knedlíky, ale spousta netradičních chutí a kombinací. To čekalo Zdeňka Pohlreicha v dalším díle jeho pořadu Pohlreichův souboj restaurací. K moderní české kuchyni je přitom Pohlreich skeptický.
„Vždy když někdo přišel s něčím novým, tak byl za blázna. Jsem rád, že dneska už to není hon na čarodějnice. Možná bych byl první kuchař upálený na hranici,“ míní o svém přístupu k vaření Pavel Drdel.
„Poměrně rychle jsem měl odvahu otevřít si něco svého. Ve dvaadvaceti jsem otevřel restauraci a ve dvaadvaceti ji zase s velkými dluhy zavřel. Musel jsem rychle vydělat peníze, nechtěl jsem mimo gastro ani je vydělat nelegálně třeba prodejem drog. Šel jsem nejdřív do Rakouska a pak do Vancouveru. A tam jsem se stal jedním z nejmladších šéfkuchařů. A pak přišla nabídka z Long story short,“ připomíná si začátky Petr Heneš.
Šéfkuchaři obou restaurací mají nejen svébytný přístup k vaření, ale i k využívání specifických ingrediencí. Jeden staví na vlastním pečivu, druhý na netradičních fermentovaných plodech. Dohromady ale vytváří neotřelé kombinace, za kterými jezdí hosté z celé země. „Nástup mládí, kvalita vybavení i investičně poměrně rozsáhlé projekty. Já věděl, že se situace rychle mění, ale byl jsem upřímně překvapen nasazením a úrovní služeb, kvalitou zázemí, a i technologickou vyspělostí. Nacházíme se v období tzv. kuchařských hospod, kdy je šéfkuchař konečně hlavní postavou místo podivných investorů. A to je naděje do budoucna,“ doplňuje k mladým trendy restauracím Zdeněk Pohlreich.
Houbový kuba i vepřové koleno
Středeční menu nabídne pepřenky z rojického kapra, paštiku se svatojánskými ořechy, houbového kubu s fermentovanou pšenicí nebo květák s drožďovou omáčkou. Jako dezert se bude podávat knedlík s ovocem, ale i vepřové koleno. „Výjimečnost tvoří především to, že posloucháte vaše nitro a nepodlehnete názorům svého okolí. A navíc tu svojí vnitřní laťku neustále zvedáte směrem nahoru. A to, že pracujete se surovinami z okolí a doslova beze zbytku, to už je taková třešnička na dortu,“ dodává Pavel Drdel.
Další díl pořadu Pohlreichův souboj restaurací diváci uvidí ve středu 22. března ve 20.20 na TV Nova.