Lahodné omáčky pro zimní dny: Vyzkoušejte křenovou či celerovou a pořádně se prohřejte
Zima v nás vzbuzuje víc než kdy jindy chuť k teplým a sytým pochutinám. A právě v této chvíli přicházejí na řadu omáčky, které nás svou bohatou chutí a hřejivým aromatem dokážou perfektně zahřát. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme se ponořili do světa tradičních českých omáček, jež jsou v chladných dnech naprosto neodolatelné a zahřejí tělo i duši.
Omáčky neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Nejsou sice zrovna hitem zdravé výživy, ale všichni jsme na nich vyrostli, a tak se stále těší velké oblibě. Nejčastěji jsou podávané s knedlíkem, rýží či těstovinami.
K dokonalé omáčce vede několik kroků, které není radno ošidit. Ze všeho nejdůležitější je základ. Ten je nejčastěji připravený z cibule zpěněné na másle, případně další především kořenové zeleniny. Na dochucení omáček používáme různé druhy koření, citronovou nebo pomerančovou šťávu, ale také víno, ocet, křen nebo kopr. Na závěr přichází zahuštění, u kterého je potřeba dodržovat určité zásady. Zpravidla se zahušťují moukou, smetanou či jíškou, které dodají omáčce chuť a barvu.
Královny českých omáček
Začněme tím nejlepším – svíčkovou na smetaně, královnou české kuchyně, která má více možností přípravy i dochucování. Díky restované zelenině a citronové šťávě získá specifickou chuť, která si vás podmaní. Svíčková patří k tradičním svátečním jídlům. Od její výroby však mnohé často odradí přílišná náročnost receptu a dlouhý čas přípravy. To je ovšem škoda, protože jinak o žádnou složitou alchymii nejde a s pevnými nervy to zvládne každý.
Podobně jako svíčková je u nás oblíbené také kuře na paprice. Tato omáčka je opravdovým hrdinou každé rodinné večeře. Chuť kuřecího masa se v symbióze s paprikovou omáčkou rozplývá na jazyku a každé sousto je doslova nebeským zážitkem.
Odvážné omáčky pro gurmány
Máte chuť na omáčku, která má říz? Zkuste křenovou. Česká klasika, která se z našich jídelníčků téměř vytratila, ale rozhodně nezaslouženě. Smetanová omáčka dochucená výrazným křenem je prostě báječná.
Pro všechny, kteří touží po zdravější alternativě, je tady celerová omáčka! Lehká, osvěžující a plná vitamínů. Tato omáčka je dokonalým zástupcem toho, jak může být zdravé stravování i nesmírně chutné. Připravte se na lahodný výlet do světa zeleniny!
Věčný guláš
Co kdybychom si přinesli kousek sluníčka přímo do našich talířů? Rajská omáčka je svěží a plná chutí z čerstvých rajčat, která nás přenesou do letních dnů. Příjemně sladká s lehkou kyselinkou – to je rajská omáčka, kterou si oblíbí celá rodina.
Na závěr nesmíme opomenout zlatou českou klasiku. Guláš! S každým soustem se budete ponořovat do bohaté a kořeněné chuti, která vás ohřeje od hlavy až po paty. Připravte se na dobrodružství, které vás zavede do srdce české kuchyně.
Teď už nezbývá než se chopit vařečky a pustit se do kuchařské magie. Vaše chuťové buňky vám určitě poděkují.