Láska prochází žaludkem: Vyzkoušejte zaručené valentýnské recepty
1. Valentýnská mimosa
Nebojte, po tomhle lehounkém drinku nebudete ani trochu mimózní. Naopak vás oba příjemně navnadí. Tenhle původně americký koktejl, do kterého se běžně přidává spíš pomerančový džus, se servíruje ve sklenkách na šampaňské a budete potřebovat jen dvě ingredience a ovoce na ozdobu.
Připravte si:
šampaňské,
grenadinu,
jahody na ozdobu,
špejle
Jak na to:
Skleničky naplňte do 2/3 vychlazeným šampaňským a zalijte lžičkou grenadiny.
Jahody ostrým nožem vyřežte do tvaru srdíček a na každou špejli navlékněte 2 až 3 kusy ovoce.
2. Zamilovaná pizza
Málokdo nemá rád pizzu. Do té domácí můžete nacpat všechno, co máte rádi. Navíc ji můžete vytvarovat tak, aby ladila s valentýnským menu.
Připravte si:
Na těsto:
250 g hladké mouky
15 g droždí
lžička cukru
lžíce mléka na kvásek
60 ml vody
3 lžíce oleje (nejraději olivového)
sůl
Na náplň:
rajčatový základ (hotová omáčka k těstovinám bez kousků nebo rajčatové pyré, případně kečup s olejem)
vše, co máte rádi a navzájem chuťově ladí
nastrouhaný sýr na posypání
Nejprve si připravíme kvásek. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme asi lžičku cukru a zalijeme teplým mlékem. Jeho teplota by měla být vyšší než pokojová, zhruba taková, abychom v něm neměli problém udržet namočený prst.
Do mísy prosejte přes síto mouku, přidejte vzešlý kvásek, sůl, olej a vlažnou vodu, promíchejte a vypracujte hladké těsto. Mísu překryjte utěrkou a nechte 1 - 2 hodiny na teplém místě vykynout. Pak těsto rozdělte na dva až čtyři díly, na vále propracujte, rozválejte na půl centimetru. Těsto ořízněte do tvaru srdce. Pak ho přeložte na plech vyložený pečicím papírem a lehce přitlačte, aby vznikly vyšší okraje.
Těsto potřete buďto hotovou hladkou omáčkou k těstovinám s rajčatovým základem, rajčatovým pyré, případně směsí oleje a kečupu, a obložte tím, co máte na pizze rádi. Nechte ještě 20 - 30 minut kynout, zasypte sýrem a pečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 250 stupňů.
3. Sopka lásky
Tahle na pohled i olíznutí exkluzivní dobrota není vůbec náročná na přípravu, efektem pak budete mile překvapeni. Čokoláda je navíc silné afrodiziakum a tenhle čokoládový fondant (nebo také lávový koláček) je velká lahoda.
Připravte si:
2 vejce
2 žloutky
60 gramů cukru (ideálně třtinového)
110 gramů másla
100 gramů kvalitní tmavé čokolády (s vyšším obsahem kakaa)
30 gramů (2 lžíce) hladké mouky
máslo na vymazání
kakao na vysypání
podle chuti na ozdobu: jahody, maliny, zmrzlina
Jak na to:
Troubu předehřejte na vyšší teplotu (cca 230 stupňů). Zapékací formičky (případně skleněné nebo keramické nádobky, použít můžete dokonce i plech na muffiny) vymažte máslem a vysypte kakaem.
Ve vodní lázni (v menším hrnci, pod kterým se ve větším hrnci jemně vaří voda) rozpusťte máslo s čokoládou.
Vejce – spolu se žloutky a cukrem – našlehejte do pěny.
V momentě, kdy se čokoláda s máslem rozpustí, je pomalu přilévejte za stálého šlehání do mísy s pěnou.
Pak vmíchejte mouku.
Naplňte formičky a pečte cca 7 minut. Upeče se jen krustička, vnitřek zůstává tekutý.
Nechte chvilku odstát a zchladnout. Vyklopte na talíř.
Můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem a třeba ozdobit živým květem, ovocem (hodí se k němu jahody a maliny) nebo kopečkem zmrzliny.